Dezinfectanti medicali: scurtă prezentare generală

16.5.18  Ethos Plus
Tema articolului de azi o constituie dezinfectanții. O parte din informațiile ce urmează sunt luate de pe un site cu dezinfectanti medicali puternici, dar înainte de a intra în subiect și de a prezenta acest site, încep prin a vă spune, cu titlu introductiv, că ieri am văzut un videoclip foarte interesant, despre bacteriofagi, pe care vă invit să-l vizionați și voi, cu mențiunea că este în limba engleză, lucru care totuși sper că nu va fi o problemă:


Dezinfectantii medicali au apărut odată cu spitalele


Un prim element pe care l-am extras din clipul de mai sus este faptul că suntem înconjurați, trăim într-o baie de microorganisme, fie ele viruși, bacterii sau germeni de tot felul. Practic, pe fiecare obiect pe care punem mâna colcăie milioane de astfel de microbi, la fel ca în fiecare bucată de pâine sau de mâncare pe care o ducem la gură. Îi înghițim odată cu apa pe care o bem și îi inspirăm odată cu oxigenul atât de necesar vieții. Dar, deși sunt așa de mulți, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece în anumite limite ei sunt aproape irelevanți, organismul nostru dispunând de metode puternice de luptă și anihilare a lor. Totuși, atunci când se depășește un anumit prag numeric, abundența de bacterii sau viruși de un anumit tip riscă să ne provoace anumite tulburări. Iar unul dintre locurile predispuse la o astfel de abundență este chiar spitalul.


Dezinfectanti medicali: o armă eficientă împotriva infecțiilor nosocomiale


Pe stradă sau acasă luăm contact cu oameni care sunt în mare parte sănătoși. Într-un spital, întâlnim o mulțime de oameni bolnavi, care sunt purtători de germeni activi și care ne pot infecta și pe noi. Este deci logic că un spital va trebui să dispună de mijloace mult mai eficiente de igienizare și sterilizare decât cele pe care le folosim noi acasă. Și cu asta ajungem la capitolul dezinfectanti medicali. Fie că se prezintă sub forma unui dezinfectant pentru maini, fie că vorbim despre o soluție de tip dezinfectant pentru suprafete, dezinfectantii medicali trebuie să omoare sau dezactiveze cu succes chiar și cele mai virale tulpini sau cele mai rezistente bacterii. Din acest motiv, soluțiile de dezinfectant instrumentar din gama Klintensiv folosesc săruri cuaternare de amoniu și clorhidrat de polihexanidă, pentru o acțiuni sinergică, dublate de inhibitori de coroziune și agent de complexare.

Gama de dezinfectanti medicali Klintensiv


Cei de pe site-ul dezinfectanti-medicali.ro se laudă cu dezinfectanti medicali de calitate superioară, aprobați de Ministerul Sănătății și care, de la lansarea lor pe piață, au avut un real succes, ajungând astfel să aprovizioneze o mulțime de spitale din țară. Produsele Klintensiv vin într-o gamă diversificată și la prețuri accesibile, incluzând, pe lângă categoriile amintite mai sus, dezinfectant pentru suprafete, dezinfectanti aeromicroflora sau chiar dezinfectanti industriali. Și, de vreme ce vorbim de un site, adică despre un magazin online, produsele se pot comanda direct de pe net și se livrează oriunde în țară.

Putem folosi dezinfectanti medicali la noi acasă?


Acesta e un subiect delicat. Nu sunt medic, dar părerea mea este că lucrurile trebuie privite într-o justă lumină. De exemplu, dacă avem o anumită infecție pe care vrem să o tratăm, atunci sigur că putem să-i folosim. La sugestia sau cu acordul medicului. Dar dacă suntem sănătoși, nu este neapărat o idee bună să încercăm să ne creem un fel de balon de cristal în care să trăim perfect sterili. Am cunoscut niște medici care au încercat să îi creeze nou-născutului lor un mediu cât mai steril posibil, iar urmarea a fost că atunci când a crescut, copilul a devenit extrem de vulnerabil la agenți patogeni, având un sistem imunitar foarte slab. De ce? Pentru că fusese obișnuit cu acel mediu steril, care nu i-a permis să-și dezvolte niște mecanisme de apărare adecvate, astfel încât, atunci când a trebuit să iasă din casă și să dea piept cu virușii de afară, s-a îmbolnăvit foarte repede. Așadar, ca întotdeauna, înainte de a lua o decizie majoră, consultați un specialist.

În încheiere, a doua concluzie pe care am tras-o din videoclipul prezentat la început este că virușii și bacteriile evoluează și se adaptează la armele și medicamentele pe care le folosim împotriva lor. Și probabil va veni o vreme când aceste arme chimice vor fi ineficiente și vom fi nevoiți să recurgem la alte soluții, mai naturale, cum ar fi bacteriofagii (sau microorganismele care „se hrănesc” cu bacterii). Dar tehnologia utilizării lor este în stadiu incipient. Până când va fi aprobată și implementată pe scară largă, soluția cea mai eficientă de igienizare și sterilizare o constituie cea a dezinfectantilor medicali.