Diferenţa dintre mixer şi blender

28.2.15  Ethos Plus
N-o să mă credeţi ce-am făcut în ultimele 20 de minute. Am căutat pe net care este diferenţa dintre un mixer şi un blender. Asta deoarece intrasem mai devreme pe pagina cu electrocasnice de bucătărie de pe Comenzi.ro, unde am găsit o sumedenie de produse din categoria: râşniţe, blendere, mixere, plite, căni, rotisoare etc. Şi, în timp ce râşniţele ştiu că se folosesc la măcinat cafeaua, plitele la prăjit, cănile la băut şamd, datorită faptului că prezenţa mea în bucătărie s-a redus la a mânca ceea ce au gătit alte persoane, mărturisesc că am fost puţin încurcat cu privire la blendere şi la mixere. Ce face un mixer, ce face un blender şi care e deosebirea dintre ele?

mixer manual cu blender 2 in 1

Mixerul: amestecă alimentele


Pagina de Wikipedia din limba română pentru mixer este destul de săracă: o ustensilă care serveşte la amestecarea şi baterea alimentelor, cele de mână având de regulă unul sau două teluri. A trebuit să caut surse externe de informaţie, pentru a-i da de cap. De fapt, este simplu: mixerul vine de la verbul din limba engleză to mix, adică a amesteca. Într-adevăr, cel mai cunoscut este mixerul manual, care ar trebui să fie uşor şi confortabil de ţinut în mână. De regulă, mixerul estre folosit la baterea unor ouă (pentru a face omletă, sau la baterea albuşului de ou pentru realizarea anumitor creme de prăjituri) sau la alte asemenea sarcini light. Există, totuşi, şi mixere electrice, dintre care unele cu bol sau vas propriu, care nu se ţin în mână pentru că sunt mai mari, şi capabile să execute sarcini mai grele (să amestece alimente mai puţin moi).

Blenderul: omogenizează perfect amestecul


Blenderul este o ustensilă ceva mai avansată, de regulă cu un compartiment care se închide ermetic şi cu unul sau două cuţite din oţel inoxidabil. Uneori poate veni cu diverse accesorii suplimentare la pachet. Diferenţa principală faţă de mixer este că blenderul omogenizează foarte bine conţinutul acelui compartiment. Adică, cu un mixer puternic putem obţine un amestec de fructe sau legume, dar el nu va fi perfect lichid sau omogenizat, bucăţile vor fi ceva mai mari. În schimb, un blender va amesteca compoziţia până când nu vom mai putea distinge părţile ei componente, o va face ca un fel de supă.

Alte ustensile de bucătărie


Între acestea două, blender şi mixer, există şi aşa-numitele food processors, adică aparate care feliază alimentele (nici nu le amestecă, nici nu le omogenizează). Pe la noi nu prea am văzut. Dar trebuie menţionat că aceste aparate nu sunt perfect disjuncte, adică un blender va putea fi folosit în unele cazuri (probabil cu anumite cuţite) şi pentru tăiat, în timp ce un mixer bun va putea lua locul unui blender pentru anumite alimente. De altfel, ce este râşniţa dacă nu un blender adaptat boabelor de cafea? În imaginea de mai sus, de exemplu, avem un mixer manual şi blender 2 în 1, luat de pe acelaşi site de comenzi.ro, care site e un adevărat mixer al ofertelor şi produselor: am văzut acolo de la ustensile auto până la aparate pentru tuns animale.

Cu câţiva ani buni în urmă, un prieten care se ocupa printre altele cu furnizarea de astfel de ustensile de bucătărie, ne povestea într-un grup că îl rugase cineva să-i facă rost de un mixer. Dar un mixer la care să monteze un motor de bornaşină Bosch. Am râs la vremea aia. Au trebuit să treacă ani şi ani, pentru a înţelege din clipul următor că aşa ceva nu este complet utopic.