Un titlu tot mai des întâlnit pe bloguri: UPS centrale termice

16.1.14  Ethos Plus
Probabil vă întrebați ce-i cu titlul ăsta. O să vă răspund, la rându-mi, printr-o întrebare: câte bloguri ați citit în ultimul timp? Dacă sunteți un client regulat al lor, ați observat desigur că abundă de o vreme încoace articole pe tema centralelor termice. De ce, oare? Răspunsul e că foarte multe firme care comercializează astfel de centrale aleg să-și facă cunoscute produsele cu ajutorul blogurilor. Da, vorbesc de advertoriale.

Ceea ce n-ar fi un lucru rău în sine. În orice caz, e un lucru bun pentru respectivele firme. Dar e rău pentru cititor. Deoarece eu, ca blogger și cititor, când intru pe un alt blog, nu mă aștept să găsesc acolo reclame ieftine, ci știri, noutăți, informații inedite sau amuzante, care să mă relaxeze și să mă binedispună, ori subiecte care să-mi dea de gândit. În fond, un blog este un exercițiu de subiectivism și onestitate, un jurnal al propriilor opinii, făcut public. Și, în unele cazuri, foaia pe care se așterne mai nou literatura. De asta cel puțin intru eu, și presupun că de asta intrați și voi.

scriitor in devenire

Ok, există cazul internautului care caută pe net centrale termice, pentru că chiar vrea să-și cumpere una. De exemplu i s-a stricat vechea centrală, sau vrea să-și schimbe cazanul din baie cu un boiler modern, sau trece de pe lemne pe gaz. Că există locuri în țara asta, și chiar orașe mari, care încă sunt private de gaz. Test de cultură generală: numiți unul! Deci e perfect posibil să cauți ups-uri și alte asemenea. Dar în acest caz, eu unul nu le caut pe bloguri. În loc de asta, intru pe un site cu centraleieftine, via Google, și văd ce oferte au acolo. Sau pe mai multe. Că ei cu aia se ocupă, nu îmi vând povești ci produse concrete.

Și nu, ca să aflu care site vinde centralele cele mai ieftine nu consult blogosfera. Ci mă uit la prețurile pe care le afișează și la caracteristicile acestor centrale. Sigur, ar fi util să găsesc o recenzie pe bune, făcută de cineva care chiar e în domeniu. Dar ar trebui să existe această condiție, persoana respectivă să știe ce-i o centrală și ce-i un UPS, cu ce se mănâncă și care-i diferența dintre ele, și pe ce principii funcționează ele. Sau măcar să fi cumpărat o astfel de centrală și acum să ne spună dacă și cum îi merge, și cât de mulțumit este de ea. ori, hai să recunoaștem că la majoritatea dintre noi nu este cazul.

Așa că, dragi prieteni și colegi bloggeri, dacă pe viitor veți mai posta articole cu titluri bolduite centrale termice, ups-uri & co, vă rog cel puțin să găsiți o formă de-a le scrie astfel încât să nu înșelați așteptările cititorilor și să nu le serviți texte texte plictisitoare. Doar zic.