Investiții în criptomonede

2.4.18  Ethos Plus
Probabil v-ați aștepta să vă spun că în ultima vreme am studiat piața criptomonedelor (sau a monedelor digitale, virtuale sau cum vreți să le numiți) și mi-am planificat să investesc în ele. Dar adevărul este, și nu mi-e jenă s-o spun, că în ultima vreme nu m-a interesat mai deloc subiectul și n-am planificat nimic. Totuși, astăzi ceva s-a schimbat. Articolul de față nu este un articol despre strategii de investiții în criptomonede, ci despre o revelație personală, pe care am avut acum câteva minute. Dar mai întâi, să vă spun ce mă reținea.

criptomonede

Reticența mea față de monedele cripto este ușor de înțeles. Da, sunt atractive. Da, sunt anonime. Și dacă ai fi investit acum 5 ani în bitcoini, astăzi erai milionar. Dar astăzi bitcoinii sunt foarte scumpi. Enorm de scumpi, a trecut vremea în care putea să te joci cu ei fără să riști să pierzi mai nimic. Acum câteva luni, un bitcoin ajunsese la 10000 de dolari, parcă. Azi, conform criptomonitor.ro,  e 7000 de dolari. Deci, cel puțin pe termen mediu și scurt, poți și să pierzi. Iar celelalte criptomonede sunt o puzderie - atât de multe, încât nu știi ce este promițător și ce nu, ce este viabil și ce nu, ce este de viitor și ce nu.

Totuși, intrând pe criptomonitor.ro și verificând pagina cu pret IOTA de acolo, am avut un mic moment de inspirație: astăzi, poți investi foarte ușor în criptomonede alegând una dintre alternativele la bitcoin. Pentru că un IOTA costă, astăzi, circa un dolar, adică atât cât costa un bitcoin acum mulți ani. Este la început. Da, s-ar putea să nu aibă o durată lungă de timp. Pentru că sunt multe tipuri de criptomonede și deci e concurență între ele. Nu știi care o să supraviețuiască sau care o să prindă. Dar este foarte ieftin să investești într-una azi. La fel de ieftin pe cât era să-ți cumperi un bitcoin acum câțiva ani. Și dacă va avea succes, peste câțiva ani vei putea fi milionar.

Și nici nu trebuie să aibă succes, e de ajuns să crească o perioadă. Credeți că eu sunt singurul care a avut ideea asta? O mulțime de oameni se vor gândi exact ca mine: bitcoinul e scump, hai să investesc în altă criptomonedă: IOTA, etherium sau ce mai este, pentru că sunt accesibile. Și pentru că interesul față de aceste monede o să crească, ele o să aibă un trend ascendent. Practic, succesul bitcoinului o să tragă în sus și celelalte monede, cel puțin o perioadă, până se vor decanta apele. Și asta-i tot ce-ți trebuie, dacă ești inteligent și atent. Nu trebuie să speculezi piața criptomonedelor ținând IOTA la buzunar o viață. Este de ajuns un an sau câteva luni. Până începe să scârțâie.

Așadar, concret: mă gândesc să mă joc puțin cu criptomonedele, respectiv să urmăresc cursul lor și să fac mici investiții într-una sau mai multe criptomonede promițătoare. După care să le monitorizez atent. În principiu, șansele sunt ca ele să urce, mai ales dacă le-am ales cu atenție. Peste câteva luni sau un an, dacă vor începe să intre în declin, le voi revinde rapid și voi relua procedeul, cumpărând alte criptomonede, care sunt atunci în urcare și accesibile.

Bineînțeles, va fi o activitate secundară. Investiții mici. Nu voi deveni milionar în bitcoini în acest fel. Dar bitcoinul a deschis această oportunitate și cu alte monede, și dacă ea există, de ce să n-o folosesc, având o sursă suplimentară de venit? Deci, investiții mici, în monede accesibile, cu șanse mari de creștere. Sper să iasă. Și vă doresc și vouă același lucru.