De unde iei un împrumut?

25.3.18  Ethos Plus
Să vă spun un banc: Adam se simte singur în Paradis, așa că îi spune lui Dumnezeu că ar vrea să-și aleagă o soție și n-are pe cine, că nu există nicio femeie, el e singurul om. Atunci Dumnezeu o creează pe Eva, după care îi spune lui Adam: Alege! De ce v-am spus bancul ăsta? Pentru că subiectul articolului de față îl constituie banii, mai precis împrumuturile. Și, oricât de mult ne-am dori să nu fim puși în situația de a lua împrumut, uneori nu avem ce face și trebuie să alegem această variantă. Pentru că e singura variantă existentă.

bani imprumut

Dar dacă tot trebuie să luăm niște bani împrumut, măcar să îi luăm dintr-un loc care să fie cât mai avantajos. Iată mai jos câteva idei sau sfaturi, numiți-le cum vreți, care-mi trec acum prin minte referitor la lucrurile sau criteriile de care să ții cont atunci când vrei să iei niște bani împrumut:

1. Stabilește-ți perioada de returnare a banilor astfel încât să fii sigur că poți achita ratele lunare și să fii confortabil cu suma totală pe care o ai de plătit.

Uneori acest lucru nu este atât de simplu cum pare, deoarece banca de la care vrei să iei împrumut nu îți dă un grafic foarte clar al acestor rate și dobânzi, care pot fi chiar variabile, dar există și IFN-uri care îți oferă credite cu cărțile pe masă, astfel încât afli de la bun început valoarea exactă a fiecărei rate lunare. Un exemplu în acest sens este calculatorul de credite de la Credius.

2. Alege un împrumut în lei, nu în valută.

Împrumuturile în valută pot să pară mai avantajoase în anumite momente, dar ele vin cu un grad sporit de nesiguranță, ca să nu spun rea intenție. Evident, francii elvețieni păreau foarte avantajoși atunci când atâta lume și-a luat credite alegând să plătească în această monedă, dar cursul valutar i-a adus apoi pe mulți pe culmile disperării. O dobândă fixă și ceva mai mare în lei este net superioară unei dobânzi fixă și ceva mai mică într-o valută, din simplul motiv că variațiile de curs transformă acea dobândă fixă într-una cât se poate de volatilă.

3. Nu lua mai mulți bani decât ai nevoie.

Dacă tot ești în situația de a lua bani, tentația va fi să iei ceva mai mult decât ți-ai propus inițial, ca să îți ajungă și pentru alte lucruri. Sigur că fiecare e stăpân pe casa și cheltuielile lui, dar sfatul sau opinia mea este că mai bine te rezumi strict la ce ai cu adevărat nevoie. Nu uita că fiecare leuț luat împrumut va trebui după aceea înapoiat cu dobândă.

4. Nu lua mai multe credite simultan.

Uneori suntem tentați să luăm bani împrumut din mai multe locuri, deoarece se poate. Totuși, e preferabil să avem cel mult o singură rată la un moment dat, pentru că în caz contrar ratele se adună și pot să ne creeze o presiune foarte mare și să ne facă probleme. Tot din același motiv este de preferat să nu luăm un împrumut pentru a ne plăti cu el alt împrumut - datoriile totale vor crește.

5. Alege varianta cea mai simplă și comodă.

Dacă tot luăm niște bani împrumut, măcar să nu avem multă bătaie de cap cu ei, nu? Știu că unii oameni stau la rând cu zilele până să-și vadă creditul aprobat, dar la ora actuală există și variante mult mai rapide și mai simple. Credius, de exemplu, îți dă bani împrumut doar pe bază de buletin și completarea unui formular online, deci nici măcar nu e nevoie să te duci la sediul lor, în persoană. În acest mod ai satisfacția timpului economisit și a faptului că împrumutul pe care l-ai luat este ferit de ochii publicului.

Pentru că, totuși, spre deosebire de Adam, care nu avea opțiuni, chiar dacă și noi suntem uneori obligați să luăm niște bani împrumut, cel puțin noi putem alege unde să facem acest credit.