Cum poți găsi firme noi?

14.3.18  Ethos Plus
Am câțiva prieteni care sunt agenți de vânzări. Ca agent de vânzări, cel mai mult te interesează să găsești clienți interesați de produsele tale. Asta pentru că, bineînțeles, salariul tău depinde de vânzările făcute (salariile din vânzări nu sunt fixe), iar vânzările le poți crește în două moduri: fie pe verticală, vânzând tot mai mult acelorași clienți, fie pe orizontală, găsind noi clienți. Dar prima metodă merge până la o limită, că dacă îi dai unui singur client enorm de multă marfă, n-o să ți-o poată vinde (sau n-o să-i trebuiască, dacă e client final), o să-i expire pe raft, o să ai probleme cu plata etc. Așa că întrebarea de bază se pune: cum găsești clienți noi pentru business-ul tău?

afaceristEvident, este o întrebare care depășește sfera agenților de vânzări. Orice patron, orice întreprinzător, orice producător (sau furnizor de servicii) va fi interesat să-și găsească parteneri de afaceri. Uneori pentru a se dezvolta, alteori pentru a supraviețui. S-ar putea crede că o discuție generală pe tema afacerilor nu poate să ofere soluții practice, datorită faptului că avem un palier foarte larg (poate ar trebui să răspundem mai întâi la întrebările: ce fel de afaceri? din ce domeniu? ), dar CD-ul cu date firme oferit de Marketing Direct este, totuși, o soluție universală la o problemă universală și veche de când lumea: găsirea unui partener, colaborator sau client.

O listă cu date firme din țară și eventual din anumite domenii de activitate poate veni în sprijinul afacerii tale, oferindu-ți instrumentele necesare pentru a găsi noi colaboratori sau clienți. Practic, aproape că ți-i oferă pe tavă. Nu cred că pot sublinia îndeajuns importanța acestui instrument valoros în ziua de azi, când totul se desfășoară pe repede-înainte (și, dacă nu ești pe fază, altcineva îți suflă afacerea) și când numărul de entități comerciale apărute peste noapte este uriaș. Numai în București, de exemplu, există undeva sub 200.000 de firme sau persoane juridice. Cum să le cauți? Că ți-e greu și să le numeri. Încearcă să numeri de la 1 la 200.000, să vezi în cât timp reușești.

Și da, poți comanda de pe site doar lista cu firme bucuresti sau lista cu firme Cluj, pe care le poți filtra mai departe, după cifra de afaceri, după codurile CAEN, după data înființării etc etc. Și obții datele de contact, cu mail, număr de telefon, adresa, persoana de legătură - tot ce îți trebuie pentru a iniția un contact cu reprezentanții acelor firme. Iar aceste filtre constituie modalități practice și eficiente de a selecta, din mulțimea de firme de pe piață, doar pe acelea care cu adevărat ar putea fi interesate de ce produci tu. Adică, cum ar veni, bifăm și criteriul eficienței (pentru că dacă este greu să le numeri, cu atât mai greu va fi să iei legătura cu fiecare în parte, de aceea selecția este importantă).

Sigur, depinde de criteriile pe care le folosești pentru aceste selecții și de ce faci mai departe cu informațiile pe care le obții, adică cum reușești să le folosești sau valorifici. Dar cred că în 2018, mai mult ca niciodată, este valabilă zicala cu informația înseamnă putere.