Războiul dintre bănci și IFN-uri

19.10.17  Ethos Plus
Personal, nu am luat niciodată bani împrumut. Nu am făcut niciun credit bancar, niciun credit online, nu am fost niciodată în situația de a returna niște bani. Dar se pare că eu sunt una dintre excepții. Conform statisticilor BNR, aproape 700000 de români aveau, în luna august, restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare. Și cu asta am ajuns la tema articolului de azi, respectiv bănci versus IFN-uri. Care este diferența dintre ele și de unde ar fi mai bine să iei un împrumut?

imprumuturi bancare si nebancare

Se spune că la început a fost cuvântul. În universul financiar al lumii moderne în care trăim, la început au fost băncile. Acestea pot oferi solicitanților împrumuturi în cuantumuri foarte mari, pe o perioadă lungă de timp, uneori de zeci de ani, bani cu care îți poți lua o mașină sau îți poți renova casa. Acesta e avantajul lor. Dezavantajul e că împrumuturile nu se obțin atât de ușor. Cu toții știm ce înseamnă să stai la coadă, să faci rost de tot felul de acte și adeverințe de la serviciu, să te rogi de un funcționar bancar să îți accepte cererea de credit și să aștepți cu înfrigurare o zi, două, zece rezultatul. Mă rog, aproape toți. Deci, băncile îți oferă bani muți, dar o fac cu greu, mai ales dacă ai deja un credit la ei sau ai rămas restant în altă parte.

Apoi au venit IFN-urile. Acestea sunt instituții financiare nebancare, care pot acorda legal împrumuturi persoanelor fizice. Numai în anul 2017 s-au înființat cel puțin 11 astfel de instituții, fapt care arată că piața românească este destul de atractivă pentru aceste tipuri de împrumuturi. De ce? Destul de simplu: IFN-urile acordă împrumuturi rapide, uneori chiar împrumuturi rapide online, simplificând foarte mult procedura de înscriere a unei cereri de împrumut și accelerând lucrurile. S-a ajuns la credite online acordate într-o singură zi lucrătoare. Acesta este avantajul IFN-urilor. Dezavantajele lor constau în faptul că de regulă sumele împrumutate sunt mai mici (nu poți obține la fel de mulți bani ca de la o bancă) și dobânzile sunt mai mari.

Sau cel puțin așa credeam eu, pentru că site-ul din linkul următor oferă pachete de credit urgent pe care îl obții doar cu buletinul și a cărui valoare poate merge până la 30.000 de lei noi. Un fel de sinteză a ce-i mai bun din ambele universuri, bancar și nebancar. Dacă adaugi la asta faptul că poți obține creditul dorit sâmbătă sau duminică, din confortul propriului tău fotoliu sau pat, și că ei susțin că au dobânzi sub media pieței, am putea spune că IFN-urile bat lejer băncile la capitolul împrumuturi. Dar nu știu câte IFN-uri acordă sume atât de mari, așa că hai să presupunem că acest site este excepția și nu regula. Prin urmare, IFN-urile acordă împrumuturi rapide dar mici, în timp ce băncile acordă sume mari dar cu greutate. Cine iese câștigător și cine pierde în acest război?

Din păcate, cel care pierde cel mai adesea este clientul care se împrumută. În primul rând, în cazul băncilor el obține o sumă mare de bani, pe care este tentat să o cheltuie repede, dar își pune casa sau mașina garanție și astfel devine robul băncilor timp de 10, 20 sau 30 de ani, până când își achită toate ratele. În acest interval de timp el este dependent de venitul lui lunar de la job, deci nu își poate da demisia așa ușor, nu poate pune bani deoparte etc. Și vorbim de durate de zeci de ani! E mai ușor la IFN-uri, unde de regulă sumele împrumutate sunt mai mici, dar aici tentația este să împrumuți cu lejeritate, fără să te gândești că și acești bani vor trebui returnați. Și că dacă nu îi plătești la timp, dobânda se mărește iar creditorul are dreptul inclusiv să te acționeze în instanță.

Totuși, nici băncile și nici IFN-urile nu sunt rele în sine, ci seamănă cu un cuțit, pe care îl putem folosi la tăiatul pâinii sau cu care ne putem tăia la degete, în funcție de cât de bine îl mânuim. Greșeala este nu în cuțit, ci în cel care îl folosește. Și, tocmai pentru a ajunge să ne folosim de bani în mod cât mai înțelept, este bine că avem aceste multiple opțiuni de împrumut la dispoziție și merită să înțelegem cât mai bine avantajele și dezavantajele fiecăreia.