O vizită pe site-ul unui freelancer SEO (Alin Manea)

22.10.17  Ethos Plus
Să presupunem că ai o firmă și ți-ai adus-o în secolul XXI. Adică ți-ai făcut și tu, ca tot afaceristul tânăr și modern, conectat la tehnologie, un magazin online. Sigur, nu merge el foarte bine, n-o să-ți ridici casa aia mult-visată cu încasările din online, dar ceva-ceva tot mai prinzi, câte un client sau doi pe lună. Sunt buni și ăia. Dar, bineînțeles, cei care vorbesc de succes și câștiguri fabuloase pe net sunt cam nerealiști. Și tu credeai așa la început, dar hai să fim serioși, ai văzut cum e. Nicăieri câinii n-au colaci în coadă, nici pe net. Boon. Și într-o dimineață, ajungi cumva, dintr-o pagină în alta, nici tu nu mai știi cum, pe un site care oferă servicii SEO, respectiv cel din linkul anterior. Și, chiar dacă nu prea înțelegi ce înseamnă optimizarea SEO, te apuci, curios, să citești.

magazine online

Așa afli că există o întreagă strategie prin care unele magazine ajung pe primele poziții în rezultatele motoarelor de căutare, adică mai precis Google. Strategie care se numește optimizare SEO sau optimizare site. Și că ea implică o metodologie adecvată, pe pași. În primul pas, expertul SEO contractat îți va face o analiză a site-ului și un keyword research. Acest pas are drept scop stabilirea cuvintelor cheie principale și secundare cele mai adecvate domeniului tău de activitate și care au căutări masive pe Google. Nu-i așa că nu te-ai gândit, când ți-ai făcut magazinul, să folosești cuvinte cheie care sunt căutate de foarte mulți oameni, pe care să-i atragi astfel la tine pe site? De fapt, tu nici nu știai cum să afli care este volumul de căutări pe un anumit cuvânt. Aici intervine expertul seo, ăsta e jobul lui, mă rog, unul din joburile lui.

La pasul doi, același specialist îți va da o listă de pagini noi pentru site-ul tău, care să aibă un anumit titlu și conținut, astfel încât să acopere golurile descoperite la pasul 1, pliindu-se pe cele mai multe căutări din domeniul tău. Odată indexate acele pagini, ele vor primi trafic, tocmai pentru că foarte multă lume caută conținut de acel tip. Urmează pasul 3, în care respectivul expert va identifica problemele on-page, adică erorile, deficiențele sau elementele neconforme cu politica Google din paginile deja existente ale magazinului tău online. Erorile pot fi mai grosiere (lipsa anumitor câmpuri meta, o folosire greșită a tagurilor H1-H2 etc) sau mai subtile (conținut irelevant, care îl face pe Google să devină buimac și să nu te mai încadreze corect în nișa ta). Toate acestea trebuie identificate cu o minuțiozitate chirurgicală și apoi eliminate sau corectate.

Dar totul ar fi degeaba fără pasul 4, în care expertul SEO va realiza o campanie de link building pe termen lung pentru site-ul tău. Deoarece oricât de bine ar fi optimizat site-ul tău, Google nu te va crede pe cuvânt, până când nu vor depune alții "garanții" pentru tine. Garanții venite sub forma unor linkuri de pe alte site-uri spre site-ul tău. Evident, cu cât mai multă lume îți pune link, cu atât ești mai relevant și cu atât Google va considera că ai niște produse mai valoroase. Poate te gândești să faci tu singur rost de aceste linkuri. Dar stai! - nu toate linkurile sunt egale, iar unele îți pot aduce chiar penalități. Experții SEO au de regulă o colaborare strânsă și de durată cu cei mai buni și activi bloggeri, ale căror site-uri sunt mine de aur pentru promovarea magazinelor web.

Alin Manea se ocupă cu domeniul ăsta de circa 10 ani, timp în care a adus zeci sau sute de clienți din varii domenii de activitate în primele pagini ale rezultatelor Google. Și este numai unul din oamenii din această industrie de care tu nu auziseși până acum, numită optimizare seo.

Acum știi de ce nu intră mai multă lume pe magazinul tău.