Țăranul modern

10.12.16  Ethos Plus
Țăranul din trecut lucra pământul cu sapa de mână, făcută dintr-o bucată de lemn și prevăzută cu un cap metalic. Țăranul modern lucrează cu motosapă sau cu motocultor. Țăranul din trecut se uita la poziția Soarelui pe cer pentru a-și da seama de cât este ceasul și pentru a face pauze de masă. Țăranul modern se uită la ora de pe telefonul lui inteligent. Iar copilul lui nici măcar nu mai merge pe câmp, preferând, în schimb, să are ogorul virtual de pe Facebook.

agricultura moderna

Oare cum vor arăta lucrurile peste încă două sau trei generații? Am o idee, rezumată foarte bine de un banc. Cică bunica lui Bulă, aflată pe patul de moarte, își cheamă la ea nepotul. Acesta ajunge repede și bunica îi spune: „Dragă Bulă, acum că voi muri, vreau să-ți las ție moștenire o vilă, o piscină, 200 de hectare de teren arabil, o grădină cu pomi fructiferi și o pădure”. Bulă, uluit, se uită la ea și o întreabă: „Dar bunico, eu nici nu știam că ai această avere. Unde sunt toate acestea?” La care bunica, cu ultima suflare, îi răspunde: „Pe Farmville!”

Din păcate, realitatea modernă este că o parte din tinerii de azi preferă să migreze spre alte țări, ca păsările, în loc să muncească pământul care le este, de fapt, rădăcina. În timp ce altă parte, mai inteligentă, se folosește de diversele oportunități pe care anul 2016 i le pune la dispoziție și continuă munca ogorului, dar de data asta o face motorizat, cu instrumente și scule performante, de ultimă generație, la prețuri mici. Pentru aceștia a apărut magazinul Ogorul.ro.

Magazinul Ogorul oferă o gamă largă de produse și instrumente pentru casă, grădină, țarină, ogor. Nu vinde gadgeturi, telefoane mobile sau calculatoare, dar are un site mai rapid și mai bine pus la punct decât multe magazine de IT. Nu oferă concursuri pe Facebook cu premii imaginare pentru like-uri și share-uri la kilogram. Dar oferă, din câte înțeleg, pentru intreprinzătorii dinamici, cu posibilități limitate, diverse programe de ajutor și finanțare. Și nu se adresează doar țăranilor, ci oricăror gospodari adevărați. Pentru că, de exemplu, poți folosi niște masini de tuns iarba atât la țară, cât și la grădina din fața blocului.

Îmi place ideea acestui magazin, care aduce, cu profesionalism, una din muncile considerate drept cele mai grele (și chiar înjositoare), respectiv munca câmpului, în epoca modernă, epocă în care această muncă devine ușoară, rapidă, eficientă, rentabilă. Pentru că una e să ari un pământ cu plugul cu boi și alta e să o faci cu un utilaj profesional. Una e să semeni cu mâna și alta e să folosești o semănătoare. Estimez că, peste ani și ani, țăranii români se vor împărți iar în două: cei care au rămas prizioneri în secolul trecut și trăiesc din ajutoare sociale și cei care și-au făcut deja, cu ajutorul acestor intrumente, mici afaceri, mici ferme, mici gospodării care acum deja produc bani.

Toate acestea, în timp ce lucrează același ogor pe care îl lucrau moșii și strămoșii lor, dar mai întâi pentru alții (în feudalism), apoi cu mâna (în comunism) și acum cu instrumente moderne și rapide. Poate, cumva, asta o să ne scoată la liman, ca țară, dacă politicile guvernamentale și economia marilor orașe n-o vor face.

Până atunci, felicitări ogorul.ro!