De ce sfinții au păr lung?

26.12.16  Ethos Plus
Știu că este o temă care îi poate face pe unii să ridice o sprânceană, dar, fiind perioada sărbătorilor de iarnă, în care ne gândim la Dumnezeu, vreau să vă pun o întrebare cât se poate de năstrușnică: v-ați gândit vreodată de ce majoritatea sfinților din Biblie, ba chiar a figurilor din trecut, aveau părul lung? :)

par lung

Sigur, ne putem juca cu presupunerile, nu doresc un articol documentat sau o lecție de istorie. O primă variantă de răspuns este că, evident, așa era moda, așa erau obiceiurile. Spre exemplu, nu doar părul de pe cap a început să ne cadă, deoarece acum femeile se epilează cam pe tot corpul, în timp ce bărbații se tund deseori în anumite zone (cum ar fi inghinal).

Există o teorie mai inedită, pe care am auzit-o recent de la cineva. Acesta susține nici mai mult nici mai puțin decât că firele de păr din cap au rolul unui fel de antene pe care creierul le folosește pentru a putea comunica (e vorba de o comunicare inconștientă) cu mediul înconjutăror. Unul din argumentele lui: Dumnezeu ne-a creat perfecți, așadar nu există vreo parte a corpului de care să n-avem nevoie, deci și părul are rolul lui.

Un argument tot hazliu a fost dat în legătură cu Gingis Han, care, după ce i-a cucerit pe chinezi, i-a pus pe toți să se radă în cap. Bineînțeles, acesta este un fapt istoric cunoscut, ce se poate explica foarte simplu prin aceea că gestul în sine și chelia au reprezentat capitularea lor, un fel de semn distinctiv al faptului că acum sunt sub voința mongolilor. Totuși, cică ar fi existat și rațiuni de natură ezoterică, chelia scăzându-le bărbaților capacitatea de a opune rezistență, de a se răzvrăti. Același rol l-ar avea, spun aceleași voci, tunderea la zero a condamnaților dintr-o închisoare, care, tradițional, nu se făcea doar din motive de igienă.

Deci, iată câte idei nemaipomenite poți culege de pe net sau discutând cu unii prieteni. Pe mine personal nu mă deranjează aceste idei dar nici n-am de gând să-mi las vreodată părul lung. Pe de altă parte, o problemă certă a vremurilor noastre este căderea părului. Pentru că nu zice nimeni să-l lași lung, dar ce te faci când încep să apară primele semne de chelie? Lucru care, cel puțin în trecut, este menționat mai rar, poate că la ei nu era o problemă.

Fie că sunteți fanul teoriilor inedite despre părul lung, fie că pur și simplu doriți să-l păstrați normal, pentru cei care deja se confruntă cu perspectiva cheliei, au apărut diverse site-uri și magazine de profil, cu produse impotriva caderii parului, cum este rekze.ro, pe care vă invit să intrați și să le studiați.

În încheiere, vă doresc un păr cât mai natural și frumos! :)