Airsoftul - un sport al bărbaților de onoare

10.12.16  Ethos Plus
Se zice că toate sporturile ar trebui să fie onorabile. Că orice sport ar trebui să aibă la bază onoarea și fairplay-ul jucătorilor. Și totuși, astăzi vedem, an de an la televizor, știri despre cutare sportivi care se dedau la lovituri nepermise în terenul de joc sau care sunt excluși din competiții pe motive de dopaj. Ei bine, airosftul este un joc diferit din acest punct de vedere. Și nu numai din acesta. Vă invit în rândurile următoare la o prezentare foarte succintă a unui sport cu totul ieșit din comun. Dar mai întâi, un scurt clip:


Parte din informațiile acestui articol rezidă în paginile site-ului airsoft6.ro, un magazin ce vinde pistoale și alte arme de tip airsoft. Unul dintre puținele magazine de acest tip din România. Jocul a apărut pe la sfârșitul anilor '50, în Japonia și alte țări din Orient. În esență, se bazează pe o întrecere sportivă cu arme, dar care nu sunt mortale. Un sistem simplu de joc este următorul: participanții formează două echipe, după care fiecare echipă încearcă să o elimine pe cealaltă, prin împușcarea membrilor ei.

Mai țineți minte renumita onoare a samurailor niponi, pe care o amintesc azi unele filme de succes? Ei bine, pentru că micul proiectil din plastic care te atinge nu te rănește și nici măcar nu lasă urme, ca gloanțele cu vopsea de tip paintball (bonus: nu trebuie să aruncați hainele după aceea!), un jucător de airsoft trebuie să fie onorabil și să recunoască când a fost lovit. De altfel, există și niște reguli specifice, nu poți să tragi ascuns după ceva, ca un laș, trebuie să ieși și tu la lumină, dându-i astfel și adversarului o șansă de a trage în tine.

Există multe forme în care se poate practica acest sport. Echipele pot încerca să atingă anumite obiective sau să rezolve anumite misiuni, folosindu-se pentru asta de cele mai reale strategii și tactici militare. Pentru noi, ca bărbați, ar fi un joc cât se poate de antrenant și distractiv. Îmi aduc aminte la câte jocuri de acest tip participam, copil fiind, cu pistoale din lemn și puști de plastic, iar acum, la vârstă adultă, iată că putem folosi replici airsoft care emulează foarte bine armele reale, de foc. Cine zicea că adulții nu se mai pot juca? Adulții se pot distra și juca mult mai bine decât cei mici! :)

Bonus de final pentru airsoft6, care își face un motto de onoare din sintagma magazinul specialiștilor în airsoft, și care oferă nu doar pistoale și puști de acest tip, ci și service competent, reparații, upgrade și personalizare, ba chiar și sfaturi utile și prezentări diverse pe canalul propriu de YouTube. Canal de pe care am luat și clipul de mai sus, cu rol introductiv.

Eu recunosc că n-am participat niciodată la un astfel de joc și că sună foarte tentant. Dar voi? De data asta însă, fetele și femeile sunt rugate să se abțină de la comentarii ironice sau răutăcioase la adresa micilor noastre hobby-uri și pasiuni pe care ele nu le înțeleg. Altfel...

pistol airsoft