Și dacă rămâi blocat în lift?

27.5.16  Ethos Plus
Era un banc, cică merge un cioban de la noi în Amsterdam, ajunge într-o clădire unde avea treabă - hotel, bloc sau ce era - și vede o babă care intră în lift, liftul urcă, după care revine în două minute iar din el coboară o tânără superbă. La care ciobanul își trage o palmă peste frunte, exclamând: "Ptiu! N-am putut s-o aduc și pe nevastă-mea?!?"

blocat în lift

Mai mult decât în cultura populară, lifturile au constituit o sursă de inspirație chiar pentru creații literare sau artistice. Perspectiva de a rămâne blocat într-un ascensor, alături de un bărbat frumos și galant, sau invers, de o tânără frumoasă și lipsită de apărare, a fost punctul central al multor fantezii cinefile romantice. După cum a constituit și intriga unor filme horror. Totuși, în viața de zi cu zi nu cred că și-ar dori cineva să dea cu banul și să rămână, la voia sorții, blocat într-o astfel de situație, incapabil de a ajunge acasă sau la job, chit că riscuri pentru integritatea corporală nu cred să existe.

De ce scriu aceste rânduri? Pentru că am intrat mai devreme pe site-ul unei firme ce se ocupă cu întreținere ascensoare și scări rulante, respectiv mpifma.ro. Accesarea unui astfel de site îți conferă o experiență interesantă, poate chiar puțin ciudată, în sensul că de regulă iei aceste lucruri pe care le folosești zi de zi (ca lifturile) as granted, cum zic americanii, fără să-ți pui întrebarea cum funcționează ele și cine se ocupă de întreținerea lor. Și totuși, lifturile n-ar exista dacă nu ar fi achiziționate de undeva și nu ar funcționa dacă nu s-ar ocupa cineva de ele, să le mențină în bună stare și să le repare când se strică.

Am aflat, de pe site-ul lor, că există ascensoare pentru persoane (cazul cel mai cunoscut), pentru materiale, ba chiar pentru vehicule, pentru spitale și pentru cei cu dizabilități. Fie că vorbim de lifturi, fie că vorbim de scări rulante, alegerea unei soluții optime depinde de tipul clădirii vizate: rezidențială, hotel, birou, centru comercial, instituție publică, clădire înaltă etc. Apoi, am mai aflat că există trotuare rulante, pe care eu cel puțin nu le-am prea văzut până acum pe la noi.

Dacă ești persoană juridică și dorești să instalezi un lift în imobilul pe care îl deții, atunci poți să-i suni pe cei de la MP Ifma pentru a-ți oferi consultanță. Lista lor de referințe (și țări în care au activat) este impresionantă, și vorbesc aici de nume ca Arena Națională București, Centrul Nouveau, LIDL (Spania), Olympique de Marseille, Lindeta Mercato (un mall din Etiopia!) și alte hoteluri, instituții, magazine sau clădiri din Belgia, Norvegia, Sudeia etc. De altfel, firma a fost fondată în Spania, avânt actualmente legături de afaceri cu peste 100 de țări din 5 continente și peste 10 milioane de utilizatori pe zi. Nu-i chiar șandramaua lui Ilie de la sculărie, dacă mă înțelegeți.

Iar dacă ești o simplă persoană fizică, poți să le vizitezi site-ul așa, ca să te minunezi asemeni mie și a ciobanului nostru, de lucrurile care fac lumea să meargă mai departe și pe lângă care trecem zi de zi, luându-le drept granted...