Teoria că lumea nu citește e falsă

27.5.16  Ethos Plus
Da, știu, nimeni nu mai citește azi. Avem carențe grave la capitolul cultură, se promovează peste tot prostia și nesimțirea, România este o țară bananieră și așa mai departe. Numai că mă contrazice pagina de Facebook a unei simple librării online, pe numele ei Books Express. Pe care am intrat mai devreme. Ați auzit de Book Express? Nici eu. Știți câți fani are pe Facebook? 111.332 de persoane au dat like, incluzând 5 din lista mea. Nu mai citește nimeni cărți, așa-i?

citit

E pe bune? Să facem o mică escală, consultând lista de cărți online din librăria Books Express. Prima observație: multe domenii și subcategorii în care sunt acestea grupate: de la beletristică până la cărți de medicină, de la biografii până la science fiction, de la cursuri de legislație până la ghiduri de programare și jocuri video, de la stil de viață și motivaționale până la spiritualitate, oferta este foarte generoasă chiar și pentru o librărie online. Apoi, unele cărți sunt disponibile în mai multe variante, în funcție de ediție sau de modul în care au fost tipărite. De exemplu, găsim cărți cu copertă cartonată (hardback) și cărți cu copertă din carton subțire, flexibil (paperback). Surprinzător, deși vorbim de cărți online, nu am văzut e-bookuri, sau cel puțin nu mi-au sărit mie în ochi. Da, nimeni nu mai citește texte tipărite pe hârtie, corect?

Ar mai fi câteva lucruri bune de spus despre ei, ca faptul că fiecare carte achiziționată îți oferă un număr de puncte express, care pot fi cumulate și se traduc prin reduceri la comenzile ulterioare, dar acestea sunt până la urmă lucruri de așteptat de la orice afacere care dorește să atragă clienți. Ceea ce e cu adevărat interesant descoperim în pagina Despre noi, și anume că afacerea în sine a plecat de la doi pasionați într-ale cititului, Bogdana și Bogdan, care, pornind de la statutul de "librar personal" al unui mic număr de oameni, au dezvoltat în timp această - cred eu - librărie online de succes. Frumos!

Books Express - Facebook

Și atunci, de ce totuși se spune că lumea nu citește, dacă, iată, există librării online care generează atâta interes, într-o eră în care internetul a adus pirateria digitală la cote maxime? Răspunsul la care mă pot eu gândi este că, de fapt, omul simplu citește. Televiziunile, site-urile de știri interesate de trafic, canalele media care doresc rating sunt cele ce promovează un anumit tip de conținut, dar poate că acesta nu e definitoriu pentru intelectualul comun, înzestrat cu bun simț și dorința de a consuma lucruri de calitate.

De altfel, tot internetul este cel care îți poate trezi și amplifica interesul pentru lectură, dacă ne gândim la atâtea bloguri care au în prim-plan cărțile. Poate că nu căutai neapărat niște cărți bune de citit când ai intrat pe Blog de cititori, dar văzând titlurile de acolo, topurile realizate de ei (ex: 30 de cărți pe care trebuie să le citești ca să nu rămâi prost, Un top al cărților de dragoste - întocmit de cel care urăște romanele de dragoste), ca om care a citit măcar un roman în viața lui, îți este imposibil să rămâi indiferent.

carte

În concluzie, sigur că da, astăzi, cu atâtea distracții la dispoziție și cu acces non-stop la internet, nimeni nu mai este interesat de lectură. Doar că romancierii continuă să scrie iar librăriile continuă să vândă. Cui anume, nu ne putem da seama.