Toate drumurile duc la Atena

27.1.15  Ethos Plus
Da, toate drumuriule duceau la Roma în varianta originală. Dar ce-a rămas astăzi din Roma? Mai nimic. Un Vatican atins de plaga pedofiliei (pe bune, la înalți prelați? ptiu!), o succesiune de papi a căror influență și credibilitate este din ce în ce în ce mai mică, asta pe linie religioasă. În rest, o Italie cunoscută în lume pentru ce? Probabil pentru paste.

Muzeul National de Arheologie din Atena

Acum multe sute de ani, romanii cucereau un sfert din teritoriul planetei. În majoritatea locurilor și-au impus cultura, limba și civilizația, care erau superioare celor din zonă. O țară însă nu a fost romanizată. Nu, nu la Dacia mă gândesc acum, domol. Este vorba despre Grecia. Grecia nu a fost transformată cultural de către romani, din simplul motiv că grecii nu aveau ce să învețe de la romani. Romanii în schimb de la greci, da. Timpul a trecut și, ca un judecător suprem ce consacră valorile, a decantat esențele de superficial. Iar astăzi spunem biologie, de la bios care înseamnă viață și logos care înseamnă știință, ambele în greacă. Și învățăm despre Teorema lui Pitagora la matematică și despre Socrate la filosofie, ambii greci. Care filosofie, la rândul ei, vine de la Philos și Sophia. Cred că e clar unde bat.


Poate că înflorirea Greciei Antice s-a datorat și faptului că e amplasată strategic, la intersecția dintre Europa de Sud, Asia de Vest și Africa, punct de confluență a mai multor istorii și popoare. Nu știm dacă așa este, dar cu certitudine influența ei se răsfrânge și astăzi, asupra noastră. E adevărat, explozia tehnologică și informațională, progresul și civilizația modernă tind să uniformizeze totul. Uniunea Europeană aplatizează granițele statale iar internetul le inundă cu totul. Dar într-o țară cu o asemenea istorie, imposibil să nu găsim vestigii, reminiscențe ale centrului cultural al lumii.

statuie greceasca

Deci, luând în considerare o vacanta Grecia, unde am putea merge să găsim aceste vestigii? Bun venit la Muzeul Național de Arheologie din Atena. Intrarea în muzeu (a se vedea prima imagine) nu este din cale-afară de spectaculoasă, dar ați observat cele patru statui (zeități) de pe acoperiș? Înăuntru însă veți accede la cel mai mare muzeu din țară și unul din cele mai importante pe plan mondial. Pasionații de artă și mitologie vor găsi o multitudine de sculpturi uluitoare, înfățișând zei, muritori, animale sau obiecte tradiționale de luptă ori de gospodărie: coifuri, vase, amfore și multe altele. Și când te gândești că toate au fost plăsmuite acum câteva mii de ani!

statuie grecească

Un alt obiectiv turistic l-ar putea reprezenta Biblioteca din Alexandria. Sau noua bibliotecă, ca să fim mai preciși. Vechii greci erau și cărturari. Iar Alexandria, în calidate de capitală intelectuală a elenismului, a fost dotată cu două biblioteci de către regele Ptolemeu al II-lea (283 – 246 î.Hr.). Cea mai importantă dintre ele, conținând peste 700000 de papirusuri, a fost arsă în anul 47 î.Hr. A doua a fost distrusă în anul 391. În locul lor s-a ridicat mult mai recent o bibliotecă nouă, ce are ca deziderat renașterea spiritului savant antic. În ea veți găsi acum milioane de cărți grupate în șapte biblioteci specializate, o arhivă electronică conectată la internet, dar și trei muzee, un planetariu, un exploratoriu, câteva galerii de artă, un forum de discuții, un centru pentru conferințe și multe altele. Merită vizitată, if you ask me.

Și, desigur, ar mai fi. Dar poate într-un articol viitor.