Tare ca piatra

1.10.14  Ethos Plus
Vă propun un joc. Se dau următoarele: o casă, un garaj, o curte și grădină, toate goale, apoi o multitudine de lucruri pe care le puteți planta sau utiliza la decorare (arbuști, tipuri de copaci, tablouri, covoare, tipuri de parchet/gresii etc) și, în final, o sumă de bani. Se cere să mobilați, amenajați, ornați etc casa, curtea și grădina într-o manieră cât mai frumoasă, cu cât mai mult gust, încadrându-vă în suma de bani dată. Desigur, jocul nu este doar fictiv: îl practicăm fiecare, mai mult sau mai puțin, în viețile noastre de zi cu zi, când ne amenajăm locuința. Dar suntem constrânși de diverse limite, cum ar fi lipsa fondurilor suficiente, sau faptul că locuim la bloc și nu la casă. Pe hârtie sau în minte putem însă să ne imaginăm orice, așa că vă întreb: cum ar arăta casa voastră ideală?

ardezie

De ce vă întreb asta? Pentru că în articolul de față o să vă prezint o modalitate de a utiliza piara pentru a vă înfrumuseța spațiul de lângă voi. Înainte de asta, să ne gândim puțin la piatră: ce are ea caracteristic? Cu siguranță tăria. Nu întâmplător a rămas în folclorul popular (și mă gândesc acum la Stea sau la Plugușor) expresia „tare ca piatra”. Piatra nu-i o chestie pe care s-o poți modela ca o plastelină, sau s-o poți rupe ori sparge ușor. Ceea ce, evident, în funcție de cum o folosești, poate constitui un avantaj. De exemplu, poți s-o pui pe jos, ori pe pereți.

Pe de altă parte, dacă vrem o casă frumoasă și cu mult bun gust, primul gând ne zboară către diverse lucruri care arată cât mai frumos. Un tablou, o decorație minunată, un candelabru aurit, o scară din lemn nobil sunt exemple care ne pot veni rapid în minte. Deci, am putea spune că frumosul este aici sinonim al artisticului. Și pentru că am ajuns la ea, vă întreb: ce este arta?

ardezie

Într-o posibilă definiție, arta este victoria spiritului asupra materiei, cu transformarea acesteaia din urmă pe criterii estetice. Se ia o bucată brută, amorfă, haotică de materie și se modelează, i se dă o formă rafinată, care să ne gâdile în mod plăcut, vorba lui Caragiale, simțurile. Dintr-o bucată de lut am făcut o oală cu gravuri minunate pe ea. Pe o pânză incoloră am imprimat dansul unui fluture în jurul unei flori. Și dacă este să ne referim la modelarea materiei, ce materie opune mai multă rezistență decât roca, datorită tăriei ei? Tocmai de aceea, cred că avem mai puțini sculptori decât pictori, muzicieni sau scriitori.

Și ca să ajung la un soi de concluzie: se poate folosi piatra ca obiect estetic sau artizanal, și de ce nu chiar artistic, în locuințele dvs? Privind la imaginile de mai sus, răspunsul este că evident, da. Imagini care, după cum puteți observa, sunt preluate de pe piatraonline.ro. Mai exact, de pe pagina cu ardezie, tip de piatră nu atât de cunoscut precum, de exemplu, marmura. Există desigur și alternative, cum ar fi travertinul, sau într-un sens mai larg, moduri diferite de utilizare a pietrii, cum ar fi pentru decorațiuni și fântâni arteziene, dar despre toate acestea vă puteți informa și singuri.

Cam asta e tot. Pentru că aici voiam să ajung, iar imaginile inserate consider că sunt mai mult decât grăitoare. Altfel spus, am fost foarte plăcut impresionat de site-ul în cauză și mai ales de modalitățile în care ne putem amenaja casa folosind piatră rară sau naturală. Așa că vă invit și pe voi să vă clătiți cel puțin ochii, dacă posibilități pentru mai mult deocamdată nu aveți.