Pacemakerele ar putea deveni complet biologice

21.7.14  Ethos Știri
Faptul că umanitatea a inventat mici dispozitive electronice care pot regla bătăile inimii (utile celor care suferă de anumite afecțiuni cardiace) este în sine uimitor. Dar aceste fine aparate trebuie menținute și înlocuite, uneori putându-se chiar infecta. Cercetătorii spun că lucrează la o soluție mai puțin invazivă: pacemakere biologice. Este vorba de o formă de terapie cu gene, care implantează inima cu un virus purtător de gene, ce creează un nod la nivelul inimii, un fel de colecție de neuroni care acționează ca un metronom natural.

inimă

Recent, ei au reușit să îmbunătățească bătăile inimii la 12 porci cu afecțiuni cardiace, injectând în anumite regiuni ale mușchiului cardiac astfel de gene. După două zile de la injectare, inima animalelor a început să pulseze într-un ritm regulat, normal, și mai puternic decât în cazul porcilor cărora le-au fost inserate pacemakere clasice. Totuși, după două săptămâni, porcii au revenit la ritmul iregular de la început, ceea ce ar putea sugera că tehnologia este valoroasă dar trebuie perfecționată.

Interesant este modul în care aceste gene au încetat să funcționeze. Fiind transportate de un virus, sistemul imunitar al animalelor s-a autosesizat și a reacționat, anihilând „infecția” în aceste două săptămâni. Dacă însă oamenii de știință ar găsi o soluție pentru asta, ei spun că există premizele ca aceste terapii să fie implementate încă de la nivelul copiilor aflați în uter, dacă ei prezintă afecțiuni specifice. De asemenea, tehnologia ar putea s-o înlocuiască în totalitate pe cea actuală, cu pacemakere. Gândiți-vă ce ar însemna să nu mai trebuiască să înlocuiți bateriile unui aparat care se află în corpul vostru!

(sursă foto)