Să numărăm populația planetei

7.6.23  Ethos Reflecții
Am găsit pe Facebook o postare interesantă. Chiar dacă a fost lăsată în decembrie 2022, ea este cât se poate de actuală, deoarece tratează o problemă care nu doar că nu dispare, ci chiar continuă să se acutizeze. Ori cel puțin asta ne spune mass-media. Postarea vizează numărul (prea mare) de oameni de pe Terra:

populatia din Papua Noua Guinee


„Nici noi nu mai știm câți suntem”

În noiembrie ni s-a spus că s-a născut copilul care a adus populația mondială la 8 miliarde.

Toți adepții eugeniei ne spun că suntem prea mulți pentru planeta asta.

Săptămâna trecută, populația din Papua Noua Guinee s-a dublat peste noapte. Adică autoritățile știau că sunt vreo 9,4 milioane dar Națiunile Unite, Fondul pentru Populație, au zis că sunt 17 milioane.

Acum, altă dandana.

După dublare, venitul pe cap de locuitor al țării este redus la jumătate, ceea ce înseamnă că Papua NG devine una dintre cele mai sărace țări din lume - la egalitate cu nivelul de trai din țări precum Sudan și Senegal sau, de acum, au un singur medic la 10.000 de oameni.

Or ști câți cetățeni sunt în Congo?

„Aveți încredere în știință și luați informații doar din surse oficiale!”


Acum, dacă privim cu luciditate, problema nu este că n-am numărat bine sau că am făcut pe ici pe colo câteva greșeli contabile de numărătoare: că suntem 8 miliarde și ceva sau că suntem 8 miliarde fără ceva. Problema este că, indiferent de numărul exact, suntem cam mulți sau prea mulți pentru resursele planetei. Așa că argumentul cu lipsa de acuratețe a datelor, pe care îl folosește autoarea postării, nu ține în cazul de față.

Numai că, dacă e să mă întrebați pe mine, în realitate nu suntem prea mulți pentru capacitatea planetei, ci suntem prea hrăpăreți. În condițiile în care mai puțin de 10% din populația lumii deține mai mult de 90% din resursele planetei, problema nu este una de cantitate (prea mică a resurselor sau prea mare a noastră), ci de distribuție a resurselor și de exploatare a oamenilor. De asta suntem săraci.