Internetul este raiul bucătăreselor

23.10.19  Ethos Plus
Mai țineți minte cărțile de bucate pe care le cumpărau mamele și bunicele noastre pentru a ne găti uneori și alte mâncăruri decât cele cu care ne-au obișnuit zi de zi? Ei bine, astăzi nu cred că mai există cărți de bucate, în afara celor pe care le văd uneori la Lidl și care deci vin la pachet cu altceva. Poate o emisiune televizată să-și scoată cartea ei de rețete culinare, dar altfel, cred că o astfel de afacere (tipărită pe hârtie) s-ar dovedi rapid falimentară, și asta dintr-un motiv foarte simplu: internetul geme de saituri și bloguri de rețete culinare.

pui la cuptor

Vrei să faci o ciorbă țărănească? Îi găsești rețeta pe net. Vrei să faci niște piept de pui la gratar? Îl găsești pe net, bineînțeles. Îl și poți comanda de pe net. Dar îi găsești și rețeta. Vrei să faci o prăjitură delicioasă, cu niște ingrediente mai exotice, pe care mama sau bunica ta nu le-a folosit niciodată? Găsești o mulțime de variante de rețete pe net. Mai mult, le găsești și în format video, dacă dorești, în cadrul unor vloguri culinare unde vezi exact cum se sparg ouăle (în caz că nu știai), cum se folosește un mixer, cum se bagă totul la cuptor și, cel mai important, cum arată rezultatul final. Adică exact ce vedeai și în pozele articolelor sau cărților, dar într-un format video. În sfârșit, ideea este că găsești de toate pentru toți, la un preț imbatabil: 0 lei.

Ba chiar există și magazine de profil sau ferme agricole care comercializează diverse preparate culinare sau vând produse finite (de exemplu produse de panificație) și care și-au făcut secțiuni online unde prezintă diverse rețete de bucătărie, ceea ce-i foarte frumos. Am zis deja de Lidl, puteți indica numele unei astfel de afaceri românești? Ok, și deci am stabilit că pe internet găsești rețete pentru absolut orice. La ce ne ajută asta, ce putem extrage de aici? Păi, ideea e că astăzi nicio gospodină nu mai poate spune că este în criză de inspirație, că nu știe ce să mai facă de mâncare și că s-a săturat de veșnica supă de fasole, tocană de cartofi sau piept de pui la gratar (se satură cineva de lucrurile ăstea?). Așadar, dacă iubita, soția sau amanta ta  se plânge că nu știe ce să-ți mai prepare, poți fi sigur că este doar o scuză pentru lipsa de chef de bucătărit și îi poți deschide orice site de rețete culinare, pentru a-i reveni inspirația.

Sigur, partea proastă este că și ea poate face același lucru cu tine. Și îți poate spune că acum, dacă ai internet, nu mai ai nevoie de ea să îți facă de mâncare, n-ai decât să-ți gătești singur, urmând pașii de acolo! Că doar rețetele respective nu se adresează exclusiv femeilor. Dar să sperăm că nu-i vor trece asemenea lucruri aberante prin cap. :) În sfârșit, o altă concluzie, ceva mai serioasă, este că astăzi putem încerca diverse meniuri și combinații culinare noi, care pe vremea bunicilor nu prea se încercau. Indiferent că sunt pe bază de piept de pui la gratar, pe bază de rețete vegetariene, pe bază de produse pentru post, pe bază de rețete specifice unei anumite țări sau care să fie conforme cu o anumită dietă, astăzi putem mânca mult mai variat și putem descoperi preparate și gusturi noi, comparativ cu felul în care se mânca în trecut. Poftă bună!