Cinci lucruri pe care nu le știai despre schi

3.10.17  Ethos Plus
Deși vedem des concursuri de schi la televizor, schiatul este probabil unul dintre sporturile cele mai puțin practicate de români. Iată mai jos o listă cu 5 lucruri pe care probabil nu le știai despre acest minunat sport de iarnă:

schi

1. Schiatul datează de peste 8000 de ani

Oricât de incredibil ar părea, schiurile sunt instrumente pe care oamenii le foloseau cu mii de ani în urmă pentru a se deplasa prin zăpadă. Acest lucru este de înțeles, dacă ne gândim că în trecut au existat diverse perioade în care temperatura din anumite zone ale globului a fost mai scăzută, iar zăpada - o condiție normală a vieții de zi cu zi.

Cele mai vechi mostre (arheologice) de schiuri au fost găsite în Rusia și datează din perioada anilor -6000 înaintea erei noastre. Și, chiar dacă schiatul modern își are punctul de plecare în Scandinavia, în provincia Xinjiang din China a fost descoperită o pictură rupestră veche de 10000 de ani ce ilustrează folosirea unor obiecte ce aduc aproximativ cu niște schiuri second hand.

2. O vreme, schiurile au fost asimetrice

Dacă găsiți prin podul unui străbunic de-al vostru niște schiuri second hand inegale, în sensul că una dintre tălpi este mai scurtă decât cealaltă, nu le și aruncați, pentru că s-ar putea foarte bine ca respectiva inegalitate să nu fie rezultatul deteriorării acestor schiuri second hand, iar ele să fie în realitate foarte valoroase. Într-adevăr, până prin secolul XIX, cel puțin în nordul Suediei și Finlandei se foloseau schiuri asimetrice. Una dintre tălpi era lungă și nearcuită, pentru alunecare, iar cealaltă era scurtă, pentru dat avânt sau alte mișcări auxiliare. Schiorul își lăsa greutatea pe talpa mai lungă, care era unsă sau tratată cu grăsime animală, pentru a o face să alunece mai bine prin zăpadă.

3. O pereche de schiuri second hand costă 100 de lei

Poate nu la toate magazinele, dar există site-uri unde găsiți schiuri second hand produse în afara țării (peste 15 producători) la prețul de 100 de lei. Trebuie analizată descrierea fiecarei perechi, deorece, fiind schiuri second hand, unele pot prezenta diverse mici chichițe, urme de uzură etc, dar cu un minim de efort puteți găsi schiuri de firmă, în condiții excelente și în stare perfectă de funcționare, pentru suma mai-sus amintită, și pe care le puteți primi acasă, prin curierat rapid, cu plata ramburs, oriunde pe teritoriul țării.

4. Schiatul poate fi practicat și fără zăpadă

Cu toate că zăpada este de preferat, există și soluții pentru a schia în lipsa ei. Astfel, există schiuri adaptate sau cel puțin care se pot utiliza pe iarbă, pe pante uscate și pe simulatoare de schi. După cum există și schiuri cu role, care evident pot fi folosite pe orice loc drept, inclusiv ciment sau beton.

5. Scenele de luptă cu schiori din Inception au fost reale

Deși face parte din categoria filmelor științifico-fantastice, Inception-ul lui Christopher Nolan a beneficiat de un număr relativ redus de efecte generate pe calculator. Astfel, scenele cu luptele cu schiori și conducători de snowboard-uri au fost filmate pe zăpadă reală. Și, cum rafalele de vânt nu erau consistente (apăreau și dispăreau), echipa de filmare a folosit elicea unui elicopter pentru a sufla rafale de zăpadă în cameră în momentele când vântul natural înceta, asigurând astfel continuitatea condițiilor meteo.