Andrei Ursachi, sau lecția unui business angel

31.10.17  Ethos Plus
Mulți antreprenori din țară și de peste hotare încearcă diferite strategii și pun în practică proiecte bazate pe cele mai interesante idei, încercând să răzbească într-un domeniu sau în altul. Unii dintre ei au succes și reușesc. Alții nu. Andrei Ursachi face parte din prima categorie. M-am intersectat cu el acum câțiva ani, pe când conducea în mod activ platforma digitală e-Advertising, cu care colaboram. Mi-a lăsat impresia unui tânăr descurcăreț, inteligent și deschis în a lăsa sfaturi și a da un feedback călduros celor care au nevoie. Apoi, nu l-am mai văzut acolo.

Andrei Ursachi

Și am aflat că astăzi Andrei Ursachi este un om om cu 13 companii distincte în portofoliu. Întreprinzător care se putea lăuda cu zeci de afaceri fondate până la 26 de ani. Dintre care, menționează chiar el pe site-ul personal, andreiursachi.eu, o parte au dat chix dar altele au devenit business-uri de succes, cu zeci de angajați și cifre de afaceri de milioane de dolari. Cum ziceam, unii încearcă un singur lucru toată viața, și poate până la urmă reușesc. Alții încearcă zeci de lucruri, dintre care, dacă le merge mintea, sigur unele vor reuși. Asta este o primă lecție.

Rândurile acestea sunt despre un om de succes. La televizor și în mass-media suntem asaltați, aproape non-stop, de știri negativiste și perspective sumbre asupra realității, împărtășite de oameni care se consideră neputincioși. Cred că ar trebui să punem accent mai mult pe poveștile de succes și pe lucrurile care ne pot reda încrederea în noi și în viitor. Deloc întâmplător, direcția aceasta de gândire sau orientare face parte integrantă din sfaturile de viață ale aceluiași Andrei Ursachi, pe care însă n-o să le dezvolt aici pe blog, din lipsă de spațiu; vă las pe voi să le citiți pe pagina lui personală, dacă vă interesează. Articolul acesta se dorește o scurtă și sumară trecere în revistă, cu rolul de trezire a interesului cititorilor.

Și cu asta ajung la partea de final, care poate e cea mai interesantă: titlul de business angel. Mulți antreprenori au diferite idei pe care doresc să le pună în practică. Unii dintre ei însă duc lipsă de bani sau nu au o strategie coerentă și adecvată la situația economică din teren, datorită lipsei de experiență. În afară de faptul că pe Andrei Ursachi îl puteți contacta pe rețelele sociale (grup de Facebook, Instagram, chiar mail etc), unde vă poate lumina cu câte o idee sau câte un sfat, sau că îl puteți urmări la diverse conferințe, partea cea mai tare este că puteți apela la el și pentru finanțare. Ori eu n-am văzut disponibilitatea asta la mulți afaceriști de succes, care de regulă nici nu te bagă în seamă.

Există pe site-ul andreiursachi.eu un formular de finanțare complex, a cărui completare vă ia cam 20 de minute. Principiul e simplu: poate voi aveți o idee cu șanse de reușită. Dacă o să vadă potențial în ea, s-ar putea să se implice, inclusiv financiar, în proiectul vostru. Sigur că asta este și o strategie de business pentru el, că din mai multe idei promițătoare, câteva se vor concretiza în succese, iar el va fi implicat, dar este și o modalitate pentru antreprenorul începător (și calic) de a porni la drum. Este win-win, cum se spune.

Iar asta este a doua lecție: dacă ai o idee, nu renunța din lipsă de bani sau diverse obstacole ce-ți pot apărea în care, mergi până în pânzele albe și încearcă să atingi cu degetul imposibilul. Pentru că, după cum spune o vorbă de duh, pe cei curajoși norocul îi ajută. Sau, uneori, câte un business angel.