Diferența dintre leasingul operațional și cel financiar

29.8.17  Ethos Plus
Ajuns pe pagina cu leasing operational de la Arval, a fost nevoie să mă documentez puțin, pentru a înțelege ce este leasingul operational și cum diferă el de varianta pe care o știm cu toții, respectiv cea financiară. Suntem desigur la capitolul leasing auto, iar în rândurile de mai jos o să încerc să explic cât mai simplu și clar diferențele principale, astfel încât să știți când este mai bine să optați pentru leasing operational auto și când pentru leasing auto financiar.

mercedes benz

Atât leasingul operațional cât și cel financiar se adresează cu precădere entităților comerciale (firmelor), sau mai bine zis managerilor/patronilor care vor să achiziționeze una sau mai multe mașini. Subiectul devine de interes mai ales în cazul flotelor auto, și o să vedeți imediat de ce. Lisingul financiar (tradițional) vă este probabil bine cunoscut: se semnează un contract pe baza căruia se achiziționează una sau mai multe mașini, cu plata în rate. Mașina nu devine a voastră decât în momentul achitării ultimei tranșe de bani, DAR cheltuielile și riscurile sunt ale dvs încă de la semnarea contractului. Cam dezavantajos, nu-i așa? Totuși, aveți avantajul că rămâneți cu mașina la final.

În cazul leasingului operațional, la finalul ratelor mașina rămâne a furnizorului, nu a voastră. O să spuneți - și care-i avantajul meu? Costurile, în primul rând. Un plan de calculare leasing operațional vă poate aduce prețuri mai avantajoase, pentru că nu plătiți și mașina, ci doar utilizarea ei. Practic, este un fel de închiriere. Rata va fi calculată în funcție de durata contractului și rulajul anual. În al doilea rând, toate riscurile aferente utilizării mașinii sau mașinilor luate prin leasing vor fi ale finanțatorului (furnizorului), nu ale voastre! La finalul contractului puteți opta pentru a cumpăra mașina sau pentru a folosi una nouă.

O firmă care folosește la greu flota auto poate fi interesată de leasingul operațional, deoarece la sfârșitul contractului mașinile pot fi practic aproape uzate, iar această formă de leasing o va scuti de grija revinderii lor. Apoi, această variantă implică și un anumit grad de externalizare a serviciilor auto. Ceea ce-i foarte bine, mai ales dacă șofatul nu este principala activitate a firmei dvs. La fel cum dacă aveți o rețea de calculatoare, este mai bine să externalizați serviciile IT către o firmă cu experiență în IT (IT-ul nefiind activitatea voastră de bază), dacă folosiți mașini, poate fi mai avantajos să se ocupe altcineva de ele, să le repare, să le întrețină, să preia riscurile. Și astfel de lucruri le fac cei de la Arval.

M-am uitat puțin pe site, să aflu mai multe despre companie. Fontată în 1989 și deținută în totalitate de BNP Paribas, Arval este specializată în leasingul auto cu servicii incluse. Iar cifrele sunt impresionante: peste 6000 de angajați, servicii în 28 de țări, un milion de vehicule la nivel global. Aici mai puteți împușca un iepure, dacă transportați marfă peste granițele României. Membră a alianței Element-Arval Global - lider mondial, cu o prezență în 50 de țări. Cred că cifrele vorbesc de la sine. În concluzie, deși de dată mai nouă, leasingul operațional a pătruns în ultimii ani și la noi în România și vă poate optimiza afacerea.