Săptămâna Europeană a Mobilității

14.2.17  Ethos Plus
Printre inițiativele care merită menționate pe bloguri și chiar promovate se află și Săptămâna Europeană a Mobilității, despre care găsim mai multe informații pe Mobility Week, unul dintre site-urile ce militează pentru acest program. În mare, este vorba despre o inițiativă menită să crească mobilitatea în marile orașe, să contribuie la purificarea aerului și să inspire oamenii să aleagă un stil de viață mai natural și mai sănătos. Ca subtemă, putem discuta și despre transportul în București în perioada sărbătorilor, unde se vede cel mai ușor lipsa de mobilitate și gâtuirea traficului.

mobility week

Se spune că omul, homo sapiens, este dotat cu inteligență și poate să se ridice mult deasupra oricărei alte specii de viețuitoare de pe Terra. Că poate crea lumi imaginare minunate, filme, cântece, poezii. Că poate face miracule cu ajutorul tehnologiei. Cu toate acestea, omul este singura specie care, treptat, a produs o serie de daune majore mediului înconjutăror, tulburând finele echilibre între diversele ei părți și afectândui, uneori aproape ireparabil, ecosistemul. Apariția și apoi explozia fulminantă a automobilelor a dus, printre altele, la poluarea aerului, la creșterea temperaturii globale, la distrugerea unor specii de plante și chiar animale, toate lucruri grave. Și atunci, ce e de făcut?

Săptămâna Europeană a Mobilității este o inițiativă menită să ne aducă mai aproape de natură, cu beneficii reale, atât directe cât și indirecte, pentru noi, pentru ceilalți și pentru mediu. O dată pe an, o săptămână pe an, ni se propune să folosim alte metode de deplasare decât mașina. Sigur, pentru asta trebuie dusă o muncă de convingere, de edificare, de conștientizare în rândul populației.Această campanie este mijlocul perfect de a realiza această conștientizare și promovare. Autoritățile locale sunt încurajate să organizeze activități destinate răspândirii acestui mesaj și totodată activități pe o anumită temă ce se încadrează în programul Săptămânii Europene a Mobilității.

ciclism

Dacă o singură zi pe săptămână, dacă o singură săptămână pe an am alege să ne deplasăm, la unison, pe jos sau cu bicicleta, am contribui la curățarea aerului din jurul nostru (de noxele lăsate de autoturisme), am face sport și mișcare și, totodată, am putea constata că ajungem chiar mai repede la destinație decât în mod obișnuit. Asta se poate vedea mai ales în cazul transportului în București în perioada sărbătorilor, unde practic este foarte greu să ajungi din punctul A în punctul B cu mașina, pe stradă. O astfel de campanie are drept rol nu numai fluidizarea traficului, ci și reflecția pe marginea adevăratei utilități a străzilor din orașe, cu implicații atât imediate, în sănătatea noastră, cât și în timp, în sănătatea și mobilitatea orașului nostru.

Vă invit să le dați like celor de la Mobility Week pe Facebook, lucru pe care l-am făcut și eu mai devreme, să le studiați puțin site-ul spre a descoperi mai multe și să vă gândiți că, până la urmă, noi suntem singurii care stricăm, uneori iremediabil, spațiul în care locuim și mediul înconjurător.