Cu ce se joacă copiii voștri?

31.1.17  Ethos Plus
Foarte des văd în ultimul timp copii mici care stau cu nasul în telefon toată ziua. De fapt, nu doar copii mici, dar la ei tragedia e maximă. Fie vară, fie iarnă, fie -20 de grade, ei trebuie să țină telefonul în mână, nu contează că le degereă degetele, important e jocul ăla virtual pe care-l joacă. Alteori îi mai văd cu căștile mp3 player-ului în urechi, rupți de lumea înconjurătoare. Dragii mei cititori, voi aveți grijă ce jocuri pentru copii le luați?

Etica lui Aristotel

În antichitate, doi filozofi și matematicieni greci, se poate să fi auzit de ei, Platon și Aristotel, pledau pentru utilizarea jocurilor în scop educativ. Jucăriile educaționale sau educative au fost recomandate și mai târziu, de gânditorii Renașterii. Din păcate, aceștia nu au prins epoca internetului și a telefoanelor inteligente. Din punctul meu de vedere, jocurile artificiale sau virtuale pot să facă mult rău unui copil de o vârstă fragedă și poate ar fi mai bine înlocuite de către părinți cu niște jocuri educative. De exemplu, jocuri de inteligență, jocuri de matematică, jocuri de logică sau jocuri de creativitate. Nu-i suficient că am ajuns noi să ne rupem uneori de realitate și să devenim dependenți de rețelele virtuale, să le lăsăm să distrugă și creierașele micuților noștri?

nu avem wifi vorbiti intre voi

În lumina celor de mai sus, îmi face o deosebită plăcere să vă prezint un site care vinde jucarii pentru copii educative, respectiv EduClass. Pe educlass.ro găsim aproape exclusiv jocuri educative. Ele sunt grupate pe mai multe categorii: jocuri matematice, lingvistice, științifice și de logică. Tot pe EduClass găsim jocuri de tip puzzle, jocuri creative, de construcție sau de rol, și jocuri pentru dezvoltarea imaginației. Ele se adresează copiilor de vârste în general mici și au, evident, marele avantaj că le oferă micuților modalități de a-și dezvolta abilitățile creative, intelectuale și imaginative, jucându-se.

jocuri de copii

Un alt atu al acestor jocuri educative este prețul lor. Practic, găsiți o grămadă de jocuri sub 30 de lei, unele chiar sub 10 lei. În plus, ele sunt foarte diverse, acoperind o gamă largă de nevoi și afinități, atât ale băieților cât și ale fetițelor. Eu cred că e o idee mult mai inspirată ca, în loc să dai 600 de lei pentru un smarphone pe care, la 6 ani, copilul oricum nu îl folosește, să-i cumperi cu 200 de lei o mulțime de astfel de jocuri educative, care îl vor captiva și îl vor face să se dezvolte armonios, inclusiv din punct de vedere mental. Iar dacă deja are telefon, aceste jocuri ar putea constitui metoda de a-l face să fie atent și la altceva.

table de sah

Cred că dacă Aristotel și Platon ar fi fost contemporani cu noi, ar fi scris un tratat special în care ar fi înfierat tehnologia digitală. Din păcate însă, probabil că n-o să mai avem curând un Artistotel și un Platon, pentru că astăzi copiii, în loc să învețe să gândească logic încă de mici, sunt cu ochii pe Counter Strike și alte jocuri distructive, așa că nu are cine să ajungă la maturitate Aristotel sau Platon.