Poziția corectă la birou

23.11.16  Ethos Plus
Poziția corectă la birou ar fi, după câte știu eu, relaxați și cu spatele drept. Menținerea dreaptă a coloanei verbebrale are rolul de a preveni o serie de boli, afecțiuni sau dureri ce se pot instala treptat în cazul în care adoptăm o poziție incorectă pentru o perioadă îndelungată de timp.

scaun - fotoliu

Când am primit prima unitate desktop slim, mini-tower, la birou, aceasta a venit la pachet cu un monitor LCD și cu recomandarea expresă ca monitorul să fie așezat pe unitate. Poate la început o astfel de cerință ți se pare bizară, dar la cum arată mesele de birouri, s-a dovedit că așezarea monitorului pe unitate îi făcea să ajungă la o înălțime suficient de mare cât să nu privești „cu ochii în pământ”, și poate nici acea înălțime nu era chiar de ajuns pentru o poziție optimă. Vă mai amintiți lecțiile din clasa I de la ora de citire, cu distanța ideală dintre ochi și foaia de hârtie pe care scriem sau de pe care citim?

Din păcate, poziția depinde și de alți factori și nu în toate situațiile putem spune că atitidunea noastră corporală este fără cusur. Un factor important ce contribuie la menținerea acestei poziții o reprezintă, evident, scaunul sau fotoliul pe care ședem. Iar la acest capitol merită menționat că, în afară de clasicul scaun simplu sau cu spătar, în ultima perioadă au început să apară tot mai multe scaune cu masaj. Mai nou, putem cumpăra astfel de scaune online, de pe diverse site-uri sau magazine de profil, cum este chiar scauneonline.ro.

Un scaun cu masaj vine în întâmpinarea nevoilor omului modern, a celui care are o viață sedentară, a corporatistului sau - de ce nu - directorului care își petrece cea mai mare parte a timpului așezat la o masă, între patru pereți. Un scaun cu masaj vine să corecteze poziția deseori greșită a coloanei vertebrale dar vine și cu ceva în plus: un program care să ne maseze și relaxeze chiar în timp ce ne îndeplinim activitățile zilnice din cadrul jobului.

Scaunele cu masaj au căpătat tot mai multă popularitate, acum le vedem din ce în ce mai des pe net. Totuși, deseori prețurile unui astfel de scaun ajung la valori astronomice, depășind 6 sau 7 mii de lei, ceea ce reprezintă un plafon inaccesibil omului comun. În schimb, pe site-ul din link găsiți scaune cu masaj ieftine, unde prin ieftin mă refer la prețuri de 800, 700 sau chiar 500 de lei! Scaune cu funcții de masaj care să coste mai puțin de atât nu știu să existe, având în vedere prețurile de mii de lei de care vă ziceam anterior.

În schimb, prețurile mici estompează granița dintre un scaun complex, cu masaj, și unul simplu, doar ergonomic sau directorial, în avantajul nostru, al celor care le folosim zi de zi la birou și care, după o zi de muncă solicitantă, mergem acasă fie obosiți, fie relaxați, în funcție poate și de scaunul pe care am stat 8 ore.

Voi aveți grijă la poziția pe care o adoptați șezând?