Merită să-ți cumperi leduri auto?

28.11.16  Ethos Plus
Dacă până mai ieri becurile mașinilor erau fie pe bază de halogen, fie cu xenon, iată că mai nou au apărut o mulțime de variante de leduri auto, care vin cu putere din urmă și vor să devanseze becurile standard. Dar oare merită să investim într-un led auto? Răspunsul pe care l-am găsit eu este că bineînțeles, da!

sofer la volan

Căutând puțin pe net, aflăm că în cazul unei mașini, atât iluminatul extern cât și cel intern sunt de o importanță majoră. Becurile clasice, cu halogen sau xenon, își îndeplineau sarcinile cu brio, dar un led auto vine cu câteva avantaje deloc de neglijat. În primul rând, are o durată de viață de 10.000 de ore. În al doilea rând, consumul de energie electrică este cel mai redus, comparativ cu orice alte variante. În al treilea rând, emite sau generează foarte puțină căldură, acesta fiind de fapt și motivul pentru care consumă puțin și luminează cu putere (eficiența conversiei energiei în lumină este foarte mare).

În al patrulea rând, tehnologia este suficient de matură cât să ne pună la dispoziție o mulțime de variante. De exemplu, gama de leduri auto de pe magazinul led24.ro este impresionantă: 151 de produse din categoria becuri led auto, grupate pe 7 pagini. Apoi, prețurile mici nu sunt nici ele de neglijat. Și când zic „prețuri mici”, puteți să vă gândiți că cel mai simplu led auto începe de la uriașa sumă de 2 lei și 50 de bani, și nu am scris greșit.

Bineînțeles, tehnologia ledurilor nu va convinge pe toată lumea. Nici nu este nevoie, pentru că pe același magazin găsim și becuri standard. Un bec d1s costă, de exemplu, 60 de lei și este, conform informațiilor de pe site, de ultimă generație, fiind fabricat din materiale de cea mai bună calitate și având o rată a defecțiunilor de sub 0,5%. Ca idee, aceasta e destul de mică. Practic, pe led24 găsim toate tipurile de becuri auto. Apropo, îmi place și noul sistem de chat de la ei, non-intruziv dar care iese în evidență: dacă ai o problemă sau o întrebare, i-o poți adresa direct operatorului online de la ei.

Însă, treptat, eu consider că ledurile o să devină noua normă, pentru că în această direcție se merge. Tendința o putem observa nu numai la farurile auto, ci și la becurile din locuințele noastre, pentru că deja cele de la lanterne sunt de mult timp bazate pe leduri, prelungind viața bateriei...