Externalizarea servicilor de IT în România

29.11.16  Ethos Plus
FixMyPC este un site interesant: nu are nimic de-a face cu un service obișnuit de calculatoare. În schimb, oferă servicii de Mentenanță și Externalizare IT pentru companii, firme și instituții. Dar ce înseamnă aceste servicii de externalizare it sau mentenanță it, în ce constau efectiv ele și cum ne pot fi utile?

calculator

Acum 20 sau 30 de ani, orice activitate contabilă, de deservire de clienți, de menținere a unei evidențe, de înregistrare a procedurilor etc dintr-o firmă sau instituție de orice fel era ea implica o grămadă de hârțologie, adică scrierea cu pixul pe o foaie de hârtie, într-un registru, într-un caiet etc, apoi o activitate de îndosariere și arhivare a acestor hârtii. Era mult, era greu și era ineficient. Tehnologia a dus la apariția calculatoarelor, care ne-au simplificat enorm munca și sarcinile. De fapt, anumite societăți sau firme nu ar putea exista fără calculatoare, sunt absolut dependente de ele. Faptul că avem calculatoare este bine, în plus ele sunt și foarte ieftine. Dar un calculator nu este o bucată de hârtie, ci un echipament complex, un ansamblu de piese electronice fine, cu miliarde de tranzistori. El va trebui întreținut, și aici ajungem la problema serviciilor IT, respectiv mentenanță IT și, corolarul ei, externalizare IT.

Dacă se strică un calculator, poți rămâne cu activitatea în aer, până îl repari. Dacă se strica un pix, cumpărai altul. Dacă se termina hârtia, luai un bax nou. Cu calculatoarele e mai complicat. În trecut, nu aveai nevoie de personal separat care să se ocupe de hârtii sau arhivare. Îi puneai pe angajați să o facă, la fel cum îi pui acum pe angajați să facă curățenie după ei și mai economisești un salar de femeie de serviciu. Dar pentru calculatoare îți trebuie un informatician. Altfel, riști să ți se strice un hard disc și să pierzi întraga bază de date, pentru că nu aveai backup și nici nu știi cum se face. Deci, ai nevoie de soluții IT și mentenanță IT.

Se pare că cea mai eficientă și avantajoasă modalitate de a le obține nu este să angajezi un Gigel, ci să îți externalizezi serviciile de IT spre o companie care numai cu asta se ocupă. Fiind o întreagă companie și nu un singur Gigel, va dispune de resursele, experiența, personalul, capacitatea și cunoștințele necesare pentru a-ți optimiza rețeaua de calculatoare și tot ce ține de partea de IT cu costuri minime și la parametri cât mai buni.

Iar faptul că în România anului 2016 există FixmyPC - Solutii IT complete pentru firme, care se ocupă cu mentenanță și externalizare IT pentru companii, este un semn că în sfârșit clasa de întreprinzători români începe să se maturizeze și să facă lucrurile așa cum trebuie. Iar asta nu poate decât să aibă efecte benefice (chiar dacă marginale) asupra economiei și mai ales a segmentului de servicii de la noi, lucru cre nu poate decât să mă bucure.