Mașina lor, viața ta

24.10.16  Ethos Plus
Flashback cu câțiva ani buni în urmă, vreo 20. Ne hotărâm, un grup de prieteni, să facem o excursie organizată pe Bucegi, la Sfinx. Se închiriază două autocare mari din orașul în care locuiam majoritatea și se pleacă. Numai că pe drum apar problemele. În primul rând, cei doi șoferi conduceau de parcă n-ar făcut niciodată o cursă extra-urbană. Apoi, ajungând pe drum de munte și serpentine, îmi amintesc că cel puțin o dată chiar s-au oprit și s-au dat jos din autocare, să vadă cum trec de cutare „obstacol”, unde lor li se părea că drumul e mai îngust sau ceva, și va fi dificil să meargă înainte.

Mercedes Benz Tourismo

Cam asta pățești când ai (ne)norocul să închiriezi niște șoferi nepricepuți sau începători, că altfel, autocarele erau ok pe dinăuntru. Până la urmă, a fost bine că s-au oprit decât să-i dea bice, dacă nu aveau siguranța drumului. Și noi am ajuns cu bine la destinație și înapoi. Dar ne-am uitat de câteva ori mirați pe geam și ne-am privit întrebători. Problema e că în alte cazuri similare, șoferii lipsiți de experiență te pot costa sănătatea sau chiar viața.

Astăzi însă există internet și, dacă experiența cu firmele la care ai apelat până acum nu te-a mulțumit, poți găsi foarte ușor, la o simplă căutare Google, o firmă de închirieri de autocare și microbuze care eventual să-ți satisfacă cerințele și să se încadreze în bugetul pe care-l ai. Mai ales că tot ce te costă este să le trimiți un mail sau să îi contactezi telefonic, după ce le-ai luat adresa și datele de pe site.

N-am apelat niciodată la Transfero, așa că nu vă pot oferi un feedback de călătorie cu autocarele închiriate de la ei. Dar dacă prețurile se dovedesc pe gustul vostru, eu zic că mai bine circuli cu un autocar de lux, Mercedes sau Setra, dotat cu aer condiținat, frigidere, microfon, locuri pentru ghizi, sisteme video, scaune confortabile, spațiu generost pentru bagaje, DVD etc, decât cu unul vechi și depășit. Cam așa văd că arată autocarele lor, pe care le puteți închiria fie spre a face o excursie prin țară, cu elevii (dacă sunteți cadru didactic), sau cu turiștii străini, dacă sunteți o agenție, șamd.

Personal nu prea mai fac ieșiri de tipul ăsta la ora acutală, de ceva ani buni. Și, dacă s-ar pune problema să organizez eu o drumeție, nu știu dacă aș apela la serviciile Transfero, pentru că băieții sunt departe tare de mine. Dar știu cu siguranță că nu aș merge cu firma de acum 20 de ani, mai ales când am o mulțime de alte variante accesibile prin intermediul netului.