Echipamente IT pentru firme

26.10.16  Ethos Plus
Până de curând, nu mi-am pus niciodată întrebarea dotării unei firme cu echipamente IT, deoarece în mintea mea de utilizator obișnuit, casnic, lucrurile erau simple: ai nevoie de 10 calculatoare, păi te duci la un magazin de IT și îți cumperi 10 calculatoare. Ei bine, pe koding.ro există o pagină cu echipamente IT pentru companii. Așadar, de ce există această pagină, când lucrurile sunt atât de simple?

calculator birou

Pentru că, în realitate, ele nu sunt simple deloc. Sigur, din punctul meu de vedere sunt, și e de înțeles. Dar pentru o firmă sau o companie, situația e ceva mai complexă. De exemplu, majoritatea calculatoarelor și a echipamentelor IT de azi sunt gândite pentru mine. Adică sunt concepute și optimizate astfel încât să am la dispoziție un procesor rapid, o mulțime de aplicații pentru internet, o placă video performantă - care să poată rula ultimele jocuri apărute șamd. Dar poate că o firmă nu va fi interesată ca angajații ei să ruleze jocuri, și nici să navigheze pe net. În aceste condiții, cumpărarea unui calculator (sau al unui echipament IT oarecare) destinat uzului personal poate fi o investiție proastă pentru o firmă care își dorește putere de calcul, nu jocuri sau divertisment.

În primul rând, vei plăti niște lucruri pe care nu le folosești (placă grafică sau video scumpă, configurație optimizată pentru navigare pe internet etc), deci vei da niște bani în plus. Bani care se adună, că ție îți trebuie mai multe stații de lucru sau echipamente IT. În al doilea rând, nu vei cumpăra ceva optimizat pentru nevoile tale. Va trebui să îl adaptezi la aceste nevoi pentru a obține performanțe mulțumitoare, iar adaptarea se va traduce în bani suplimentari pentru niște servicii de IT. În sfârșit, vei dori fiabilitate, pentru că tu nu poți risca să ți se strice aceste calculatoare când ți-e lumea mai dragă.

Și dacă tot ziceam că ajungi la servicii de IT, mai bine să apelezi de la bun început la o firmă specializată, cum este Koding, atunci când îți cumperi un echipament IT. Cam asta înțeleg eu că e ideea din spatele celor de la Koding. Și ăsta e motivul pentru care, apelând la ei, presupun că poți să ieși chiar mai ieftin per total, și cu niște calculatoare mai bune pentru tine. Plus că, bineînțeles, pe lângă echipamentele sau calculatoarele respective beneficiezi și de servicii conexe, ca rețelistică (respectivele calculatoare trebuie conectate într-o rețea internă), servere de back-up (dacă ți se virusează o stație de lucru sau ți se arde un hard disc și pierzi toate datele de pe el?) etc etc.

Poate unora o să vi se pară deplasată ideea, dar făcând conexiunea cu rețelistica și antena de net pe care o are BCR-ul din orașul meu (că doar nu s-or lăsa în baza netului de la furnizorul local), realizez că, de fapt, la nivel de companii serioase se practică. Pentru că o companie mare nu are vreme de pierdut și nici nu își permite să greșească la chestii din ăstea, așă că va apela la servicii profesionale, de la o firmă ce oferă echipamente IT companii de primă mână. Așa se face și cu intraneturile acestor firme, așa se face și cu rețelele dintre două orașe sau puncte de lucru, și cu conectarea la net, inclusiv la unele bănci.