Utilitatea unui tensiometru personal

19.5.16  Ethos Plus
Odată cu apariția internetului au crescut semnificativ posibilitățile de auto-informare și educare ale omului obișnuit. Din păcate, există și domenii în care această informare funcționează ca un bumerang, având efect opus celui scontat. Un astfel de domeniu este medicina. Mai exact, mă refer la auto-diagnosticarea diferitelor afecțiuni de care avem impresia uneori că suferim. Pentru exemplificare, voi folosi două lucruri: căutarea de informații despre hipertensiunea arterială versus cumpărarea unui tensiometru digital de brat, ce poate fi achiziționat de la diverse magazine online.

tensiometru sendo

Să zicem că te trezești într-o zi și ai senzația că respiri greu. Sau că ești puțin amețit, poate chiar te doare puțin capul sau în orice caz, nu te simți în cea mai bună formă. Ca un făcut, zilele trecute ai auzit de Vasile, vecinul de la etajul 4, care a fost internat și căruia medicul i-a spus că "are tensiune". Imediat, încep să îți treacă prin minte cele mai sumbre gânduri. Deschizi calculatorul, cauți informații despre această boală pe google și intri pe un site ce conține recomandari pentru persoanele cu hipertensiune arteriala. Citești de acolo simptomele și te îngrozești: e clar, sunt grav bolnav!

Problema este că internetul îți face un deserviciu în astfel de cazuri. Dacă cauți după o anumită afecțiune în Google, o să ai impresia că ești cel mai bolnav om de pe Pământ. Că ai cele mai complicate și fără speranță afecțiuni. În realitate, în marea majoritate a cazurilor, nu ai nimic, sau ai doar o indispoziție pasageră. Așa că regula nr 1 este: nu folosi netul pentru a-ți pune singur diagnostic! În schimb, există o modalitate în care ai putea să-l folosești astfel încât el să te ajute. În cazul nostru, ai putea de exemplu cumpăra un tensiometru Sendo. Acesta poate fi comandat online și îl primești acasă, prin curier rapid, cu plata ramburs.

În general nu este bine să-ți pui singur diagnostic. Dar dacă știi că suferi de anumite afecțiuni (pentru că ți-a zis medicul) și vrei să-ți monitorizezi anumiți indici, este mult mai comod să folosești niște aparate în acest scop, în cazul nostru un tensiometru de braț, mai ieftin sau mai scump, ca să-ți evaluezi progresul și eventualele abateri de la parametrii normali. Dacă o faci cu cap și respectând sfaturile medicului, acest nucru nu cred că ridică nicio problemă, la fel cum utilizarea unui cântar personal pentru a-ți monitoriza gradul de obezitate (în loc să faci o vizită la medic de fiecare dată când vrei să vezi cât ai mai slăbit) nu este periculoasă.

tensiometru sendo

Și, dacă ai avea un astfel de tensiometru digital ieftin, și ai avea inspirația să-l pui pe braț, ai constata că, de fapt, probabil tensiunea ta este ok. Și că e normal să te doară capul, de vreme ce ieri ai stat în ploaie sau ai circulat cu trenul iar geamul nu se închidea bine. Și că n-are rost să-ți faci probleme. Sau, în cazuri mai rare, ai observa că tensiunea ți-a crescut, și te-ai prezenta la medic.

Toate acestea pentru că ai avut inspirația să-ți pui încrederea într-un tensiometru de braț, adică un aparat, în cazul nostru unul performant, digital, făcut de japonezi, în loc să te încrezi în temerile tale și eventualele (în realitate inexistente) cunoștințe pe care le deții în plan medical.