Destinații turistice în Grecia

17.3.15  Ethos Plus
Aproape de noi, cu o cultură și civilizație eminamente europene, Grecia constituie an de an ținta predilectă a unui număr însemnat de turiști. De ce? Poate pentru că are cu ce să ne farmece și să ne atragă, fără să ne plictisească. Și pentru că nu putem bifa într-o vacanță decât a suta parte din oferta ei turistică. În articolul de față voi încerca să trec în revistă câteva zone sau locuri (cum vă sună locații? este greșit, conform dexului) din patria elenă.

Santorini

Probabil primul lucru ce ne vine în minte când spunem Grecia este Atena. Într-adevăr, capitala elenă continuă să ne fascineze prin bogăția artistică, culturală și istorică pe care o manifestă din plin. Aici găsim ruinele cetății care a fost farul civilizației și al gândirii libere, raționale, în antichitate. Aici găsim muzee cu opere de artă de o valoare inestimabilă și de un rafinament care-ți taie respirația. Fanii poveștilor de istorie mai pot vizita Sparta, un alt oraș al cărui nume produce ecouri peste timp.

statuie grecească

Da, pe lângă aceste orașe arhi-cunoscute, Grecia mai are câțiva ași în mânecă. Aceștia rezultă în principal din amplasarea strategică a acetei țări, în Peninsula Balcanică, la intersecția dintre Europa, Asia și Africa. Astfel, Grecia nu doar că are ieșire la apă, dar și dispune de o sumedenie de insule și insulițe. Peste 1400 ca să fim mai exacți, dintre care 227 sunt locuite. Și, cum forma principală de relief a regiunii este cea montană, vă puteți aștepta la minunate contraste și complementări de tip munte-mare.

insula greceasca

O astfel de insulă este spre exemplu Santorini - ilustrată în prima imagine. Și dacă acea imagine nu este suficient ca să vă convingă, vă mai pot da câteva informații. Parte a Insulelor Ciclade, Santorini se numea în trecut Thera (capitala actuală este Thira). Are o suprafață de 73 kilometri pătrați, pe care locuiesc circa 13600 oameni. Este o insulă vulcanică, ce a erupt de nenumărate ori în trecut, și asta o face utilă de explorat pentru geologi sau geografi. Dar atracția ei principală o constituie mitul conform căruia în această regiune s-ar găsi o punte de acces spre legendara Atlantidă, dacă nu chiar Atlantida însăși. Închei precizând că aici se află un sat-castel, pe nume Pyrgos, celebru pentru că are mai multe biserici (75) decât case.

Muntele Olimp din mitologia greacă

Oare să fie grecii atât de religioși? Nu știum, dar dacă ne pasionează spiritualitatea, putem cu siguranță face o vizită la Muntele Athos. Situat în nordul Greciei și considerat un munte sfânt, acesta adăpostește 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii ortodoxe, în care trăiesc între 1500 și 2000 de călugări. Dar dacă vreți să-l vizitați, trebuie să țineți cont că nu puteți ajunge acolo decât cu feribotul, iar accesul femeilor pe munte este interzis. Fanii mitologiei mai pot vizita muntele Olimp. De aici (Olimpul este și cel mai înalt munte din Grecia), zeii antici priveau atotputernici la faptele și viețile muritorilor de rând.

Corfu


O altă insulă a Greciei este Corfu. Situată în Marea Ionică și populată de circa 100000 de greci, Corfu se distinge prin arhitectura cu influențe italiene, distrusă parțial de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial dar restaurată ulterior. Orașul principal are aproape 10 muzee, dintre care enumăr: Muzeul Bizantin, Muzeul de Artă Asiatică și Muzeul Argeologic. De altfel, arheologia este un domeniu de bază al zonei. Tot la capitolul insule se mai poate aminti fără probleme Thassosul, celebru prin numărul mare de plaje, peste 30, create parcă să încânte orice gust. Unele sunt acoperite de nisip fin, altele de pietre rotunde, altele vă plasează între mare și păduri. În fine, una este pentru nudiști.

plajă pe insula Corfu


Cât despre planificarea călătoriei, vă puteți lua bilet de la Aero Travel. Un drum dus-întors de la București la Atena, cu oprire de o săptămână, rezervat de acum pentru 1 mai, v-ar costa începând de la 169 de euro, după o căutare efectuată de mine. Aero Travel dispune de un motor de căutare puternic, ce vă oferă multiple opțiuni; astfel puteți schimba orașul de plecare (de exemplu, poate locuiți mai aproape de Cluj sau Iași?), alege compania aeriană dorită, specifica dacă vreți sau nu escale etc. Pentru că, iată, afară a început să iasă soarele, care ne spune că deja am intrat în anotimpul primăverii.