Blogul - specie pe cale de dispariție?

23.2.15  Ethos Bloging
În ultimul timp, am auzit câteva voci care susțin că blogurile se află pe un trend descendent. Bine, vocile românești auzite de mine erau de fapt niște ecouri ale unor articole publicate în limba engleză, pe care românii s-au grăbit să le preia. Dar cred că există un dram de adevăr în aceste afirmații, chiar și în blogosfera noastră. Pentru că am observat și eu, în ultima perioadă, o anumită diminuare a interesului general pentru bloguri.


Cred că de vină pentru asta sunt doi factori. Primul este bazat pe accesibilitatea blogurilor, care acum și-au și pierdut elementul de noutate, devenind banale. Și s-au înmulțit peste noapte. Există câteva mii, sau zeci de mii dacă ar fi să ne luăm după ZeList, fiecare are blogul lui, așa că ți-e mai greu să urmărești și să comentezi paginile prietenilor (că sunt deja multe).

Al doilea factor ține de fenomenul social media. Ca orice platformă, blogurile permit oamenilor să se exprime pe ele. Dar iată că Facebookul a venit cu o paradigmă mai simplă, și mai socială, în care nu trebuie să cumperi sau întreții un domeniu/site, poți posta ce vrei tu (inclusiv micro-blogging, adică articole foarte scurte, cum sunt statusurile) și poți mai rapid să te integrezi într-o anumită comunitate. Nu îți trebuie nici cunoștințe tehnice.

Astfel de rețele sociale, dar Facebook în special, au „furat” o mare parte a bloggerilor din trecut, cred eu. Dar asta nu înseamnă, permiteți-mi să adaug, nicidecum că blogurile vor dispărea. Ci că apele se decantează. Și rămân pe bloguri cei care vor să scrie, în timă ce postacii de poze cu pisci (iertat fie-mi exemplu, că și mie îmi plac) se mută pe Facebook.

Ceea ce, într-un fel, este foarte bine.

sursă foto