Revenit printre noi după 12 ani de comă

14.1.15  Ethos Știri
Martin Pistorius și soția lui

Viața are misterele ei. Unul dintre ele pare a fi cazul lui Martin Pistorius, un tânăr pasionat de calculatoare din Africa de Sud (actualmente are 39 de ani), care, pe când avea 12 ani, s-a întors într-o zi de la școală cu o durere în gât. Nu avea să se mai ducă la școală niciodată. Condiția lui s-a agravat treptat, iar băiatul și-a pierdut în cele din urmă mobilitatea și orice urmă de conștiință, intrând într-un soi de comă.

Medicii care s-au perindat pe la casa părinților nu i-au putut pune un diagnostic exact, iar într-un final, au renunțat la a mai încerca, sfătuindu-i pe aceștia să lase boala copilului să își urmeze cursul ei natural. De atunci, în fiecare dimineață tatăl îl ducea la un centru special de îngrijire, de unde îl lua 8 ore mai târziu, acesta era readus acasă, îmbăiat, hrănit și pus în pat.

Dar, la circa doi ani după intrarea lui în comă, mintea bărbatului s-a trezit. Și, treptat, a început să devină tot mai conștient de el, să-și amintească cine este, să pună cap la cap infomațiile și să realizeze ce se întâmplă și unde se află. A devenit la fel de conștient ca oricare dintre noi, dar incapabil să miște nici măcar o sprânceană. Ceea ce nu-l oprea din a auzi și vedea tot ce se petrece în jurul lui.

Unul dintre cele mai negre momente din această perioadă, își amintește Martin, este când într-o zi mama lui i-a spus, neștiind că el o poate auzi: „Sper să mori!” De altfel, aceeași mamă a încercat la un moment dat să se sinucidă, luând mai multe pastile de somn, dar soțul ei a ajuns acasă la timp și a reușit să o salveze, ducând-o la spital. Ulterior, lucrurile s-au îmbunătățit.

Cu timpul, băiatul a început să-și dorească să revină printre cei vii, și să-și recapete facultățile fizice. Iar acum, chiar dacă este încă pe un scaun cu rotile și nu poate vorbi decât prin intermediul unui sintetizator de voce, are o firmă de web design, învață să conducă și chiar s-a căsătorit. Povestea lui pe larg o puteți citi aici, în limba engleză.