Iarna nu-i ca vara

26.1.15  Ethos Plus
anvelope cst sport
Un ilustru fost ministru al transporturilor (și mai apoi președinte), pe numele lui Băsescu, spunea la un moment dat, cred că în cadrul unei emisiuni televizate, că iarna nu-i ca vara, expresie ce a intrat deja în folclorul românesc. Iar cei dintre voi care aveți mașini probabil că îi dați dreptate.

Îi povestea mamei o colegă că, întorcându-se cu niște prieteni din Germania, au făcut sau cumpărat cafea s-o bea pe mașină. Și au turnat cafeaua în ceșcuțe, pe care le-au pus pe o tavă. Și nu au băut-o imediat, că era fierbinte. Ei bine, cafeaua nu li s-a vărsat din cești, deși evident că mașina se deplasa cu viteză. Autostrăzi germane. La noi în România, drumurile sunt de două tipuri: cele din timpul verii, adică rele, și cele de iarnă, adică dezastruoase. În plus, imediat după ce se termină iarna și se topește zăpada, străzile rămân de pacă ar fi dat ăștia cu bombe. Tot un dâmb și o hârtoapă. Cum n-avem bani, primăriile le peticesc cu plombe de proastă calitate, care uneori nu țin nici măcar până la primăvara următoare.

anvelope bkt sport
În aceste condiții, să circuli iarna cu cauciucuri de vară, chiar dacă nu sunt foarte uzate, consider că este aproape un act de iresponsabilitate vizavi de concetățenii tăi. Sigur, este mașina ta. Și poți face ce vrei cu ea. De fapt... nu. Nu poți face orice. La fel cum dacă ai un câine turbat, aia nu înseamnă că-l poți lăsa dezlegat prin oraș pentru că e al tău, nici cu mașina nu poți circula oricum pentru că e a ta. Ai putea, dacă ar fi și autostrada ta. Sau un drum pustiu. Unde nu riști să accidentezi pe nimeni.

Există multe firme de unde vă puteți cumpăra cauciucuri de sezon. De exemplu, anvelopele de iarnă de la Acvila au propria lor categorie pe site iar magazinul vă pune la dispoziție în permanență un consultant gratis. Faptul că au un canal YouTube și se preocupă de imaginea lor e un semnal pozitiv că sunt serioși. Și există și mai multe magazine de piese auto care dau țepe clienților pe bandă rulantă. Dar, când se strică o piesă, vreți sau nu, trebuie să o schimbați. La fel ar trebui să faceți și când se schimbă sezonul. În fond, cauciucurile de vară vă rămân pentru anul viitor, mai puțin uzate, iar cele de iarnă, dacă nu circulați mult, așișderea.

La cursele de Formula 1, de obicei câștigătorii nu se numără printre cei care sar peste schimbarea cauciucurilor între ture, pentru a economisi timp...