Vă plac filmele românești?

14.11.14  Aldus Filme, Reflecții
Nu prea înțeleg buzz-ul ăsta din jurul filmelor românești. Observ că multe dintre ele au luat premii la diverse competiții internaționale, dar niciuna suficient de renumită încât să mă dea pe spate (a se citi: Oscar). Ok, să nu exagerez în pretenții: au luat premii, deci e bine. Dar aud că aceleași filme (premiate) sunt despre comunism, despre epoca ceaușistă, despre viața grea din România.

RomaniaFilm

Fraților, dacă vreți să faceți un film bun, faceți unul care să mă facă să uit că o duc greu. Care să mă facă să mă înalț. Care să-mi ofere cerul, nu pământul. Au dispărut toate subiectele esențiale sau universale, ca dragostea, arta, eroismul? Nu aveți suficientă imaginație încât este necesar să recurgeți la lucruri concrete de genul comunismului, care vi-s mai la îndemână? Dacă tot vreți să faceți un film despre români, faceți unul istoric. Unul care să ilustreze eroismul și să-ți trezească sentimentul patriotic. Știu că nu aveți banii regizorilor hollywoodieni și de aceea nu am pretenția unor efecte speciale care să te dea pe spate, dar faceți ceva care măcar să te miște.

Pe de altă parte, recunosc că nu am urmărit astfel de producții românești, și deci posibil să mă înșel. Dar pentru că mi-am deschis un blog cu recenzii de filme, unde o să mă puteți citi pe viitor (mai ales după ce-l pun la punct, că acum arată lamentabil), o să caut să le vizionez și să scriu acolo despre ele. Din punctul de vedere al unui simplu și modest spectator.

Și dacă tot ați ajuns până aici cu lectura, poate chiar îmi recomandați câteva cu care să încep. Filme românești bune.