Viața este ridicol de bună

7.8.14  Ethos Plus
Dacă mergi pe stradă, te vei intersecta la tot pasul cu oameni posomorâți, agitați, obosiți, în ai căror ochi deseori nu se întrevede nicio speranță. Oameni cu fețele șterse, mergând rutinați la serviciu. Dacă îți vei suna un prieten sau un membru mai îndepărat de familie, cum ar fi un verișor pe care nu l-ai văzut de mult timp, și îl vei întreba ce face, ai mari șanse să înceapă să-ți povestească prin câte greutăți trece cu salariul, familia, viața. Și totuși, uneori dai peste cazuri sau situații care nu doar că te lasă gură-cască, dar te fac să-ți modifici radical perspectiva pe care o aveai înainte asupra vieții.

Un astfel de caz este acela al lui Nick Vujicic.

Nick Vujicic

Pe numele lui Nicholas James Vujicic, Nick - cum îl poreclesc prietenii - este un australian de 31 de ani, născut cu o boală sau condiție foarte rară: lipsa tuturor membrelor. Adică nu are nici mâini și nici picioare. Vă imaginați cum ar putea fi viața pentru un astfel de om?

Copil fiind, Nick a avut mari dificultăți în a se integra în societate. A vrut chiar să se sinucidă la un moment dat. Dar în cele din urmă și-a acceptat handicapul. După care a început să privească viața cu alți ochi. Și să fie fericit. La ora actuală Nick scrie, înoată, pescuiește, joacă golf și face o serie de alte activități care, în contextul lui, par rupte dintr-un scenariu science-fiction.

Mai mult, el a scos o carte, intitulată Viata fara limite, în care ne învață cum să căutăm fericirea și sensul de a trăi. Pentru că de la cine am putea învăța mai bine aceste lucruri dacă nu de la cineva care reușește să trăiască din plin, în ciuda dizabilităților pe care le are?

Iată câteva dintre calitățile pe care Nick consideră că trebuie să le ai spre a fi „ridicol de fericit”: o voință puternic[, care să te ajute să depășești orice obstacol, o speranță imposibil de înăbușit, credința în Dumnezeu și posibilitățile lui infinite, dragoste și acceptare de sine, altruism, simț al umorului și curaj. Pe toate acestea și încă câteva le veți putea descoperi citindu-i cartea, care este totodată un bestseller internațional.

Poate unii vă gândiți că tipul e un personaj fictiv. Că nu se poate așa ceva. Trebuie să recunosc că nici eu nu știam nimic de existența lui până azi, când am intrat pe librăria Maranatha. Dar două pagini de Wikipedia, una pe .en și una pe .ro (cu siguranță sunt și în alte limbi) plus nenumărate poze și informații cu și despre el mi-au arătat că este, cum se zice, pe bune.

În opinia mea, Nick Vujicic este un model de viață. Un om care îți arată că, indiferent cât de greu ți-ar fi, indiferent cu ce situație te-ai confrunta, perspectiva fericirii și a succesului îți este întotdeauna accesibilă. La ora actuală el predă aceste lucruri oamenilor din întreaga lume, redându-le încrederea în ei. Și când te gândești la situația lui, parcă problemele cu care te confrunți în viața de zi cu zi devin brusc insignifiante. Pălesc.

Poate că viața este întotdeauna frumoasă. Numai că noi o privim de cele mai multe ori din unghiuri greșite.