Cald iarna și răcoare vara

13.7.14  Ethos Plus
Precum vă spuneam ieri sau alaltă, îmi izolez apartamentul. Operațiune care costă o căruță de bani, că are suprafața mare. Apartamentul. Circa 7000, ca să fiu mai exact. Lei. Materialul folosit este polistiren expandat, de 100 mm, cu densitatea 70. Ceea ce-i cam peste media folosită. Polistirenul și vopseaua sunt de calitate, peste medie, iar echipa care lucrează este atentă la detalii (mai ales cele care contează). De exemplu, dacă există undeva o gaură (două bucăți de polistiren nu se îmbucă perfect), ea va fi acoperită cu spumă și nu altceva, prevenind formarea unei punți de răceală.

izolatii cu polistiren

Dar polistirenul nu este cea mai bună alternativă de izolat. Net superioară este vata bazaltică, care altfel lasă peretele să respire. De exemplu, dacă ai termopane și izolezi cu polistiren, ești ca într-o cutie de chibrituri blindată. Trebuie să aerisești regulat, altfel, în funcție și de materialul din care e făcut blocul sau locuința în care habitezi, riști ca în timp să-ți apară mucegai pe pereți. Ceea ce nu-i cazul cu vata bazaltică. Însă ea costă undeva dublu față de polistiren.

Și apoi, mai sunt restul materialelor. O listă a lor îți poate fi utilă dacă ai nevoie de izolatii instalatii, din fericire tocmai ți-am pus link spre un loc unde o poți găsi. Ideea e că dacă vrei să iei și restul materialelor de firmă, de la cei mai scumpi producători, te costă foarte mult. Aproape că putem zice că nu există limită de preț în sus. Ceea ce-i și normal, pentru orice domeniu.

Dar lumea deja își izolează, de câțiva ani buni, chiar prin orășelele mai mici, și marea lor majoritatea o fac cu polistiren, așa că putem presupune că e safe. Cine are bani pentru cele mai noi și perfromante tehnologii? Oricum, unii n-au nici de polisitren, ca urmare vezi blocuri izolate parțial, sau aproape complet, cu unul-doi locatari rămași singuri... izolați de restul, aș putea spune, glumind. Le va fi mai greu peste un an sau doi să aducă schelă doar pentru ei, îi va costa mai mult, dar asta e. Viața e dificilă.

Dacă faci un calcul, să zicem la o economie de 20% din factura de curent (sau gaz, lemne etc - cu ce te încălzești) iarna, în vreo 10-20 de ani îți recuperezi investiția. E mult timp, dar rămâi cu blocul izolat. Iar blocul nu-i o chestie de azi pe mâine, îți rămâne pe viață, și cel mai probabil va rămâne și copiilor tăi. Deci zic eu că merită. Deși, dacă ne gândim puțin, având bani poți să-ți faci o casă care de la început implementează cele mai noi tehnlogii din construcții. Te costă dar o faci gata izolată, nu o îmbraci la exterior după. Asta e o soluție de compromis. Dar na, blocurile noastre sunt cum sunt, de pe vremea lui Ceaușescu.

La mine lucrările sunt aproape gata și deja se simt efectele, deși e vară. Cum? E mai răcoare înăuntru. Prima vară în care pot respira lejer în casă, nu numai pentru că au fost multe ploi. Și, bineînțeles, să sperăm că nu o să mai pot sta de căldură înăuntru vara...