Din dezavantajele orașelor mari

5.6.14  Ethos Plus
Orașele mari au, bineînțeles, o serie de avantaje vizibile cu ochiul liber sau de către fiecare. Spre exemplu, un astfel de avantaj constă în posibilitățile mărite de angajare. Asta nu înseamnă doar locuri de muncă mai multe într-un anumit sector, ci și domenii variate de activitate, de la cele mai de jos meserii (tâmplar, brutar, instalator, manipulant etc) până la joburi în domenii legate de știință și cercetare, specializări avansate (medic, avocat etc), publicitate și mass-media, internet etc. Joburi pe care, uneori, le poți practica de acasă. Un alt exemplu, nivelul salariilor este mai mare (deși, în contrabalans, viața este mai scumpă) decât într-un orășel de provincie.

Totuși, într-un orășel de provincie lucrurile decurg destul de smooth (lin, ușor, previzibil? unele cuvinte englezești sunt pur și simplu foarte dificil de tradus în română) în fiecare zi. Ești prieten cu toată lumea, toată lumea te știe. Ai nevoie de ceva, se rezolvă. Se strică instalația de apă din baie? Ți-o repară vecinul. Că-i instalator de meserie sau în timpul liber. Adică atunci când nu-l găsești în barul de după colț. Iar dacă nu vecinul, prietenul lui. Că oricum știe pe cineva, că-i orașul mic, se cunosc unii pe alții locuitorii lui, chiar foarte bine. Ce te faci însă dacă să zicem te afli în capitală și meșterești într-o zi ceva la un aparat, după care se produce un scurt-circuit și rămâi în întuneric? Trebuie să găsești un electrician bucuresti. De unde-l iei?

electrician

Zilele trecute a coborât vecina de sus până la mine și mi-a spus că i-a luat foc tabloul de curent. Pe bune. Bine, a oprit curentul, evident, dar nu mai avea curajul să-l pornească, să nu facă din nou flamă. M-a rugat să-i dau un număr unde să poată suna. I-am dat numărul regiei de electricitate din localitatea noastră. Dacă i s-ar fi năzărit să cumpere un metru cub de lemne, i-aș fi dat numărul a 2-3 persoane de unde putea cumpăra așa ceva. În București ce te faci? Că nu îl cunoști și nu ești în relații apropiate nici măcar cu vecinul de scară. Deseori nici nu știi foarte bine cu ce se ocupă. Pe cine să suni, dacă ai o problemă?

De aceea este bun internetul. E adevărat că nu toate firmele au site, dar treaba lor, cele care nu au pierd. Altfel, ca cetățean de rând, n-ar fi o idee rea să-ți faci un fel de listă cu domenii de care ai putea avea nevoie de ajutor specializat și urgent: electricitate (se ia curentul, ai nevoie rapid de lumină ca să-ți termini proiectul la calculator), instalații (se rupe o țeavă de apă și îți face inundație), tâmplărie etc. Bine, mai putem adăuga: medic de urgență, dentist etc. O listă cu așa ceva, și în timpul liber parcurse site-urile de profil, și adăugate pe listă. Dacă ai nevoie, consulți lista.

Pentru că, oricât de bărbat ai fi, sau oricât de macho ar fi soțul ori iubitul, cu electricitatea nu te poți juca. La bătut un cui mai merge, la uns o balama iarăși, hai că și la schimbat un întrerupător sau o siguranță de la tablou. Dar deja de la schimba o priză, adăugată împământare sau alte asemenea - e puțin cam cu risc. Dacă mă înțelegeți. Așa că mai bine nu.

Sumarizând: în cât timp găsiți un meseriaș dacă locuiți în capitală și aveți nevoie de el? Preferabil unul care să se și prezinte la ora stabilită.