Câte ceva despre energia liberă

19.6.14  Ethos Plus
Resursele acestei planete sunt limitate. Nu toate elementele chimice și resursele naturale au același grad de utilitate sau se folosesc în aceleași domenii iar dacă extragi petrolul, fierul, cuprul, dacă defrișezi toate pădurile (resursa: lemn) etc, până la urmă vei crea o carență care se va adânci, culminând cu dispariția lor completă. În aceste condiții, se vorbește din ce în ce mai mult de energia liberă, o formă de energie care ne-ar permite să avem de exemplu curent gratuit, să avem de exemplu lucru mecanic gratuit, cu alte cuvinte ar înlocui cu succes o parte din resursele pe care le exploatăm în prezent.

În realitate însă nu există energie liberă așa cum și-o imaginează cineva care aude pentru prima dată această formulă. De ce? Pentru că și această energie provine de undeva, nu se poate manifesta din nimic, și nu se poate dezvolta la infinit. Este supusă legilor fizice care guvernează întregul univers în care ne aflăm, și unde nimic nu se pierde sau nu răsare din neant, totul se transformă.

energie solara

Să luăm un exemplu cunoscut de toți: energia solară. Niște mici celule fotoelectrice captează lumina Soarelui și o transformă în energie electrică. Am auzit cu toții de ea, la fel cum am auzit de ceasuri solare, calculatoare solare și alte asemenea dispozitive, de obicei mici, dar nu neapărat: mai nou, ea se folosește și la chestii serioase, cum ar fi pentru reducerea consumului de electricitate al unei case, instalând anumite panouri mari pe sau lângă ea; dovadă în acest sens stau site-uri ca toppanourisolare.ro. Dar nici această formă de energie nu este perfect liberă. Ea este tot o conversie, provine din ceva, și anume din energia Soarelui, care este finită și la un moment dat se va termina. Doar că, în comparație cu resursele Terrei, este aproape nelimitată și practic gratuită.

Și asta e cheia în demersul de a crea energie liberă: găsirea unor forme de energie care ne înconjoară, pe care le putem prelua ușor și folosi la ce dorim noi și din care luând, nu producem o „pagubă” undeva. Gândindu-ne din prisma asta, și morile pe bază de vânt sau chiar hidrocentralele folosesc energie liberă, în sensul că apa sau curenții de aer oricum există și continuă să se producă fără a ne afecta în vreun fel dacă îi folosim în mod creator. Bineînțeles, pe măsură ce vom utiliza tot mai mult astfel de potențialități practic nelimitate, vom avea și o planetă mai sănătoasă, mai frumoasă, mai bogată.