Curentul electric și moralitatea

7.5.14  Ethos Reflecții
Cu ceva zile în urmă, întorcându-mă acasă, am dat peste un tip de la Renel care-mi verifica contorul. Eu (și presupun că așa e peste tot) plătesc lunar contravaloarea unui consum estimat, și o dată la trei sau patru luni vine cineva care-mi citește contorul. Factura imediat următoare conține o regularizare, practic se compară consumul estimat pe ultimele trei luni (și plătit de mine) cu consumul real indicat de contor iar diferența, în plus sau în minus cât iese, se trece pe factură. De regulă la astfel de regularizări Renelului îi place să mă reguleze, adică plătesc mai mult, rareori cu ceva mai puțin decât la o factură normală.

Bun, și deci era cineva care-mi citea contorul.

curent electric

Peste încă una sau două zile, oricum la scurt timp, tot venind acasă, dau nas în nas cu un alt tip, care ce credeți, îmi instala un contor nou. Cică la ultima cititre s-a constatat că cel vechi s-a defectat, adică se oprise. Am semnat de schimbare iar tipul a plecat în treaba lui și eu într-a mea (adică mai exact în casă).

Ieri găsesc în poștă factura de la curent. Suma de plată: minus o sută patru zeci și ceva de lei! Adică am plătit mai mult cu valoarea aia, și acum sunt pe minus. La circa 80-90 de lei cât plătesc pe lună, presupun că contorul s-a defectat cam cu o lună și jumătate în urmă. Iar furnizorul de curent a fost obligat, conform contractului, să-mi ajusteze factura la valoarea indicată de contor, care se oprise. Avantaj eu.

Gândindu-ne la întâmplarea asta, putem să ne lansăm în tot felul de speculații. Sigur, una care răsare iute în minte este: ce se petrece când contorul se strică în sensul că o ia la goană, adică merge mai repede decât ar trebui și abonatul este taxat cu sume mai mari decât consumă? Mai vine cineva să-l înlocuiască? Dar hai să lăsăm întrebările ăstea evidente și să ne ocupăm de niște chestii mai eterate sau filozofice.

pinocchio

Ce este un contor? Păi, este un instrument instalat de furnizorul de electricitate, care mă informează pe mine ca abonat și pe el ca furnizor cât curent am consumat până la data curentă. Ori, defectarea lui înseamnă că acest contor, care - din nou - este instalat de Renel, începe să mintă. Acum, faptul că puteți minți și scăpa cu basma curată este o iluzie, în realitate orice acțiune are o reacțiune și totul în lumea asta se plătește (sau răsplătește). Să fie deci cei 140 de lei costul minciunii contorului nostru? Cost suportat, evident, de cel care e responsabil de acest contor, și anume regia de curent.

Evident, cu cât contorul se defectează mai repede, cu atât el indică la citire o valoare mai departe de cea reală, adică cu atât minciuna e mai gogonată iar pierderile Renelului mai mari.

Mnoa să vedem, știind asta vă mai arde să mințiți?