Un sfat de la cititori

15.2.14  Ethos Plus
Suntem la jumătatea lui februarie și aproape de intrarea în primăvară. Iarna asta mi-a cauzat o serie de probleme în locuința unde habitez. Pentru început, să precizăm că încălzirea în locuința mea se face în mod clasic, cu o sobă de teracotă pe lemne. Sobă care „s-a îmbolnăvit”, tușind (adică scoțând) o grămadă de fum în casă, e adevărat că nici lemnele nu era foarte uscate dar oricum. Situația s-a ameliorat ca prin farmec după ce am curățat-o în interior, nu mai fusese curățată de ani de zile, așa încât acum pot să las ușa deschisă că tot nu iese fum. Totuși, mă gândesc la pozibilitatea de a vizita în viitorul apropiat un loc unde se comercializează centrale termice de apartament.

foc pe lemne

Întrebarea este ce fel de centrală să-mi cumpăr. Nu mă interesează atât de mult costurile (în momentul ăsta), pentru că nu duc lipsă de bani. Mă interesează însă calitatea mașinăriei, și dacă să fie una clasică sau una din asta mai inovatoare, pe ceva tehnologie nouă. În principiu, eu sunt un adept al noilor tehnologii, care încearcă să folosească energie solară (un prim pas înspre energia liberă), care sunt economice, care nu poluează, care nu consumă mult curent șamd. Problema e că în multe domenii aceste tehnologii sunt într-o fază incipientă. Asta înseamnă că pe de o parte te costă mult să le implementezi și pe de alta eficiența lor este încă mică. Ele totuși există, și își fac simțită prezența și în domeniul centralelor. Spre exemplu, linkul de mai sus este către un comerciant care se pare că îmbrățișează această idee, pe pagina respectivă fiind scris că centralele lor merg cu gaz, cu combustibil lichid, cu biomasă sau cu sisteme de încălzire solară. Mai vând și altele, dați un search pe Google să zicem pe umidificator aer și veți avea o șansă să ajungeți tot acolo.

Dar, cum ziceam, nu lucrez în domeniu și nici n-aș putea afirma că mă pricep fără să mint. Așa că lansez o întrebare pentru public: voi ce îmi recomandați? Un nume de firmă care face centrale bune, o tehnologie, o experiență personală, de cine să mă feresc? O marcă cu mai multe opțiuni, de exemplu temeraturi diferite în camere separate? Altceva, la care poate nu m-am gândit?Orice sfat este binevenit și va fi apreciat. Mulțumesc.

Later edit

Mi se șoptește din background că ar trebui să explic puțin ce-s sculele menționate prin link. Ei bine, un imidificator de aer este un aparat care face exact ce îi spune numele, adică umezește aerul. Sau îl umidifică, asta însemnând că sporește cantitatea vaporilor de apă din aer, aducându-l la o compoziție optimă pentru plămâni. Unii îl confundă cu un purificator de aer, cele două sunt însă ușor diferite: purificatorul colectează scamele și praful, curățând astfel aerul. Avem nevoie de un astfel de instrument? Păi da și nu. În teorie avem, în practică putem pune un vas cu apă în cameră, sau un prosop ud pe calorifer. În teorie cu umidificatorul putem controla gradul de umidificare, în practică prosopul poate fi îmbimat mai mult sau mai puțin în apă. Dar e mai incomod.

În ce privește centralele termice, cred că toată lumea știe ce sunt ele, probabil cam peste tot este acum băgat gaz. Că pe gaz sunt majoritatea, cel puțin eu numai așa am văzut. Sigur, ele pot funcționa și cu energie electrică, sau pe lemne, sau chiar pe biomasă ori alți combustibili, principiul însă e același la toate: se încălzește un lichid (de regulă apa) în acea centrală iar apoi lichidul cald e distribuit în toate camerele, prin țevile caloriferelor. Oarecum asemănător cu modul în care funcționează un frigider, doar că acolo lichidul e de regulă freon, spațiul apartamentului este frigiderul însuși iar scopul este răcirea și nu încălzirea, adică-i fix pe dos.