Paturi vs saltele

1.12.13  Ethos Plus
Nu demult am văzut un film cu Jean Reno, intitulat Vizitatorii. Filmul, o comedie în care un cavaler medieval împreună cu scutierul lui ajung în timpurile noastre, e foarte amuzant și are mult dinamism; mi-a plăcut. Până și titrarea a fost excelentă, contrar așteptărilor (nu l-am văzut la cinema). De exemplu, cavalerul face la un moment dat baie (asta după ce se spălase în veceu) și după ce termină, îi spune scutierului: „Treci și tu în scăldătoare!” Am uitat să vă zic că au făcut baie cu hainele pe ei. Mai departe, când s-au dus să se culce, cavalerul s-a trântit în pat și a spus: „Culcușul este moale.” Deci bine tradus. Dar apropo de culcuș, și cu asta ajung la tema articolului de față, mă gândeam așa în mintea mea oare cum era viața în epoca medievală fără epilatoare, fără becuri și cam pe ce paturi dormeau ei.

saltea

Bine, la drept vorbind, paturi cred că existau și pe vremea aia, probabil doar triburile din antichitate dormeau pe rogojini. În plus, sunt sigur că nobilii aveau paturi - opere de artă, cu lenjerie din mătase, satin etc. Ceea ce nu cred c-aveau pe vremea aia sunt saltelele. Saltelele cred că sunt o inovație și totodată o îmbunătățire a paturilor clasice. De ce? În primul rând, sunt mai ieftine. Apoi, sunt mai ușor de transportat. Mai departe, ocupă un spațiu mai mic. În sfârșit, sunt flexibile: le poți monta unde vrei și folosi pentru dormit, pentru relaxare, pentru sport etc (și vă aduceți aminte aici, desigur, de saltelele din sălile de educație fizică ale școlilor). Desigur, există o gamă largă de saltele, cu prețuri pe măsură, la fel cum există și saltele superioare, care au chiar aplicații și efecte terapeutice. Și aici am ajuns la un punct interesant.

Probabil știți cu toții de medcina holistică, adică cea care privește omul ca un întreg. „Mens sana in corpore sano”, spuneau romanii, adică „minte sănătoasă în corp sănătos”, ai grijă de corp și creierul va funcționa la rândul lui în mod optim. Evident că în ziua de astăzi este greu să ne păstrăm sănătatea nealterată, asaltați fiind de atâția factori perturbatori externi, cum ar fi: poluarea sonoră, ritmul accelerat de viață pe care nu-l impune societatea de azi, inhalarea de noxe, serviciul obositor, hrana modificată genetic și supra-saturată de E-uri din marile lanțuri de magazine etc. Totuși, există lucruri pe care le putem face, iar unele dintre ele în mod pasiv, adică fără să alocăm timp sau efort suplimentar pentru asta. Unul din ele este somnul.

saltea

Medicii au descoperit că poziția corpului în somn ca și menținerea coloanei vertebrale drepte poate influența în bine starea generală de sănătate. Și cum de dormit dormim oricum cam 8 ore pe zi, adică aproximativ o treime din viață, de ce n-am putea folosi acest timp pentru un plus de sănătate? Dormind pe o saltea special concepută în acest scop, și am auzit că există saltele din diferite materiale, cu ioni de argint, cu mulare pe corp și așa mai departe. În concluzie, studierea acestui domeniu și cumpărarea unei astfel de saltele poate să ne fie de un real folos, dacă într-adevăr este una bună, iară dacă nu, în mod cert nu ne poate dăuna cu nimic. Merită așadar să ne interesăm puțin și de acest aspect, dacă ținem la noi.