De ce prețul unui ceas bărbătesc nu este niciodată prea mare

23.10.19  Ethos Plus
Dacă intri într-un magazin de ceasuri barbatesti care se respectă, vei constata că prețul acestor ceasuri se poate ridica la un nivel foarte mare. Sigur, nu toate. Vei găsi și ceasuri la prețuri accesibile tuturor, de ordinul zecilor de lei. Dar cele mai scumpe ceasuri vor depăși adeseori prețul unor electronice mult mai sofisticate. De exemplu, vei găsi ceasuri bărbătești Orient la 4500 de lei. Vei găsi ceasuri bărbătești Casio la 6500 de lei (deși trebuie să menționez că există și ceasuri Casio de 100 de lei). Sau ceasuri bărbătești Cavalli la 9600 de lei. Și încă nici nu am ajuns la ceasurile Rolex. În acest punct te poți gândi că toată afacerea cu ceasurile scumpe este o mare țeapă. Doar că te înșeli.

ceas barbatesc rolex

Dar de ce? mă poți întreba curios. Cine în deplinătatea facultăților mintale ar da mii de lei pe un ceas, când există atâtea alte dispozitive pe care le ai zilnic cu tine și care îți arată ora? De exemplu, telefonul mobil, care-i și inteligent și care are GPS și care deci își sincronizează timpul la secundă și îți indică întotdeauna ora exactă. Plus timpul probabil - previziunile meteo, cronometru și ce mai vrei tu. Păi 9600 de lei este mai mult decât prețul unui calculator nou! Iar calculatorul, pe lângă ora exactă, îți oferă o mulțime de alte aplicații. Și totuși, te înșeli. Te înșeli, pentru că ceasul în cauză nu este făcut pentru tine.

Poate e o afirmație dureroasă, dar realitatea este adeseori contondentă. Pe lumea asta există două categorii de bărbați: cei care urmăresc să economisească și cei care doresc să cheltuie. Primii sunt cei care nu au bani. Dacă vrei să economisești, înseamnă că nu ai bani. La fel cum dacă vrei să te căsătorești, înseamnă că încă ești burlac. Majoritatea populației se înscrie în categoria asta. Din punctul tău de vedere, ceasul de lux va reprezenta o cheltuială inutilă și chiar nebunească. Tu vei folosi telefonul pentru a vedea cât este ora. Pe de altă parte, un bărbat care are bani, vreau să zic care are bani cu adevărat, își va lua un ceas care să-i indice tot timpul ora cu precizie și care să arate foarte bine. Nu are importanță că deține și cel mai bun model de telefon smart: privitul la ceas este mai rapid, mai comod și mai simplu decât scosul telefonului din buzunar, așadar el își va lua ceas. Iar banii nu sunt o problemă, așa că își va lua un ceas de lux.

Sigur, există și alte utilități ale ceasurilor bărbătești. Le poți cumpăra și dacă nu ești bogat, motiv pentru care spuneam la început că există și ceasuri de 60 sau 100 de lei. Ele sunt utile într-o mulțime de situații. De exemplu, mergi pe bicicletă și vrei să vezi cât e ora - te uiți la ceasul de pe mână. Teoretic, și conducătorii auto ar trebui să-și cumpere ceasuri, acum că nu mai e voie să atingi cu mâna un telefon atunci când te afli în trafic, dar practic nu știu cât o să se respecte regula asta. Însă ceasurile scumpe, ceasurile cu adevărat scumpe, se adresează unei alte categorii de bărbați. Iar în situația și lumea lor prețul nu mai contează, decât eventual ca o dovadă a faptului că își permit așa ceva.