Afacerile și bula imobiliară

23.10.19  Ethos Plus
Unul dintre lucrurile care mie mi se par foarte descurajatoare când mă gândesc la deschiderea unei afaceri "clasice" (adică nu online) este costul extrem de ridicat al spațiului care trebuie închiriat pentru sediu, birouri, magazin. Dacă faci un calcul simplu, constați că patronul nu va câștiga așa de mult cum cred unii, cel puțin nu de la început, iar pentru a avea cât de cât profit va trebui să depună un efort intens și susținut. Asta, bineînțeles, dacă e o afacere legală. Vă vine să credeți că, în aceste condiții, chiria poate reprezenta cea mai mare investiție, mai ales pentru o afacere mică?


Să zicem că cel mai probabil nu vei produce tu ceva (că n-ai bani să-ți faci o fabrică), ci vei vinde un produs la mâna a doua sau vei intermedia un serviciu. De exemplu, ca patron începător de firmă de taxi vei angaja șoferi care să conducă mașinile lor (că n-ai bani de la început de 20 de mașini de lux), ca patron de magazin vei cumpăra produsele din altă parte șamd. Asta înseamnă că practic profitul tău va fi relativ mic, pentru că va proveni dintr-un simplu adaos. Iar din acel profit trebuie să plătești taxele la stat (care sunt foarte mari), salariile angajaților (care se adună), costurile publicității (absolut necesare la început) și, desigur, chiria spațiului în care îți desfășori activitatea. Iar dacă bugetul de publicitate îl poți reduce (sau poți fi inventiv), pe angajați îi poți plăti cu minimul pe economie la început, deci practic unele costuri le mai poți micșora, când vine vorba de închirierea unui spațiu comercial, ți se cere aceeași sumă exorbitantă care i s-ar cere unei bănci sau unei afaceri înfloritoare.

Într-un fel, acest lucru are o logică, dacă ne raportăm la prețul chiriilor și apartamentelor pentru persoane fizice. Care deja este foarte mare. Și atunci, un spațiu comercial va costa și mai mult. Dar este deja un cost imens, dacă ne raportăm la valoarea reală pe care ți-o aduce. Unii spun că tot prețul ăsta ridicat al imobiliarelor este o bulă care la un moment dat se va sparge. Eu însă nu cred asta. Dacă ar fi așa, s-ar fi spart de mult. Și mă uit la costurile proprietăților din alte țări, cum este Marea Britanie, care sunt și mai mari, pentru niște locuințe mai mici și mai mizere decât la noi. Cu cât civilizația va progresa, cu atât costul spațiilor și al locuințelor va crește. N-o să coboare considerabil nici măcar dacă o să intrăm în criză. Proprietarul o să țină cu dinții de bani, pentru că imobilul lui are valoare și prețurile vor urca pe viitor, lol.

Sigur că este bad business pentru toată lumea: proprietarul rămne cu spațiul neînchiriat ani de zile iar posibilul întreprinzător rămâne fără loc de desfășurare a activității, pentru că nu e dispus să plătească o chirie exorbitantă. Soluția la această problemă o reprezintă chiar afacerile de facilitare a unor spații și birouri de închiriat în diverse orașe ale țări. Cineva cumpără un teren pe care îl transformă într-un complex comercial (încă neocupat). Ridică acolo o clădire și face mai multe birouri. Și le închiriază. Vrei birouri de inchiriat in Oradea? Le primești la cheie, fără să mai negociezi cu diverși proprietari ciufuți. Vrei birouri de închiriat în București? Idem. Curat, frumos, elegant.

În ultima vreme au apărut deja mai multe business-uri de acest tip, adică centre de afaceri care oferă birouri de închiriat în Oradea, Cluj, Iași etc, gata amenajate, la cheie, și care îl scutesc pe proaspătul întreprinzător de timp pierdut și de bani cheltuiți aiurea. Ok, nu-ți poți face un magazin alimentar acolo (deși există spații speciale pentru așa ceva), dar ca loc de birou al unei afaceri ce presupune muncă intelectuală, sunt ideale. Într-un fel, s-ar putea spune că întreprinzătorul care închiriază un astfel de birou își externalizează partea care ține de căutarea și închirierea unui spațiu comercial și are timp să se ocupe de afacerea lui propriu-zisă. Presupun că ăsta e viitorul.