Joburi frumoase: fotografia

26.9.17  Ethos Plus
Se spune că este bine să-ți faci un job din cea mai mare pasiune pe care o ai, și atunci nu va trebui să lucrezi nicio secundă în viata ta. Una dintre meseriile cele mai atractive din acest punct de vedere este, după părerea mea, fotografia. Nu-i pentru toată lumea și nu se reduce la achiziția unor echipamente de calitate, dar poate fi, pentru cei care au afinități spre așa ceva, nu doar un mijloc de a-și câștiga existența, ci și de a trăi viața din plin și de a descoperi mereu lucruri noi. N-o spun doar eu, o spune și Gabriel Comanescu Fotograf, despre al cărui site vă voi povesti în câteva momente.

peisaj

V-ați gândit vreodată cum ar fi să aveți un job care să nu vă oblige la prezența zilnică la locul de muncă? Un job pe care să-l puteți face când și cum doriți, fără pontaj, și care să vă asigure un trai decent și chiar explorarea propriilor pasiuni și depășirea propriilor limite? Un job fără stres? Acum câteva luni, când mi-am cumpărat prima cameră foto, mi-am dat seama că un astfel de job poate fi acela de fotograf. Tot ce-ți trebuie este un site de prezentare, ca al lui Gabriel Comanescu, și un echipament foto decent, care să se preteze la anumite tipuri de fotografii. De fapt, pe lângă acestea îți mai trebuie ceva, spune Comanescu Gabriel: multă, foarte multă practică. După care începi să-ți valorifici priceperea, pasiunea și imaginația, ajutându-i pe alți oameni să rămână cu amintiri frumoase și câștigând bani în același timp.

Poate ați observat că prezentarea mea de mai sus este oarecum idilică. De exemplu, n-am vorbit, concret, despre ce aparate sau echipamente ai nevoie pentru o ședință foto, cât costă ele și așa mai departe. Nici Gabriel Comanescu n-o face, pentru că, spune el, majoritatea camerelor foto de azi sunt de o calitate foarte bună, datorită progreselor făcute de știință în acest domeniu. Ceea ce lipsește uneori este motivația interioară și înclinația reală (nu de suprafață) spre fotografie. Același lucru l-am găsit și pe alte forumuri de fotografie, toți experții de acolo confirmându-l pe Gabriel Valentin Comanescu: deseori începătorii își cumpără cele mai scumpe DSLR-uri, după care se plâng că pozele făcute cu ele sunt mai slabe decât cele făcute cu telefonul lor mobil. Știința stă nu în cameră, ci în modul de a vedea, imagina și modela lumina, pentru că, să nu uităm, fotografie = foto + grafie, adică grafia fotonilor.

Camera mea, cumpărată acum câțiva ani, este una compactă, de buzunar, deci ieftină și fără pretenții. Dar intrând pe site-ul din linkul anterior am realizat că, în realitate, perspectiva unei ocupații de fotograf profesionist nu este atât de îndepărtată de mine pe cât aveam impresia înainte. Un site simplu, frumos, expresiv, care să pună în evidență numele tău: Gabriel Comanescu. Un set de echipamente pe care să le poți folosi la fotografia de nuntă sau corporate. Puțină promovare în rețelele sociale, recomandările firești ale foștilor clienți, seriozitate și aptitudini foto, obținute în urma unei practici de minim un an - doi. Cam la asta aș spune acum că se rezumă fotografia profi. Dar tot de pe site-ul lui Comanescu Gabriel am aflat că la început nu vei putea concura cu veteranii din domeniu (pe lângă obiectivele scumpe, pentru diverse tipuri de fotografie, Gabriel Comanescu dispune de un studio foto modern, cu lumini și temperatură controlată, decoruri, masă de produs, monitor calibrat etc). Dar, ca începător, tot ce-ți trebuie este o cameră, un obiectiv și plăcerea de a le folosi.

Și poate, după câteva mii de poze făcute, în loc de Fotograf Gabriel Comanescu acolo va fi numele meu.