Exploatările de gaze de la Marea Neagră

31.7.17  Ethos Plus
Spunea o vorbă populară că munții noștri aur poartă. Iată că nici marea nu se află mai prejos, deoarece în apele teritoriale românești au fost au fost identificate gaze naturale ce pot transforma această regiune într-un uriaș șantier de exploatare, în următorii ani. Capital a publicat un articol în care afirmă că GSP caută gaze în Marea Neagră, unde bineînțeles că GSP nu vine de la Gazeta Sporturilor, ci de la Grup Servicii Petroliere, compania deținută de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu, sau Gabriel Comănescu, pe scurt.

Marea Neagră

Conform articolului din Capital, GSP va căuta resurse pentru americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG). Compania americană cu sediul în România a contractat deja Grup Servicii Pentroliere pentru forajul a două sonde de explorare în ape cu adâncime mică, de până la 100 de metri, operațiune ce este programată spre sfârșitul anului 2017 și va fi asigurată de platforma de foraj GSP Uranus. Tot GSP va asigura logistica necesară, serviciile offshoare și serviciile auxiliare, incluzându-le pe cele de transport aerian. Toate acestea sunt parte din Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia.

Desigur, lucrurile vor mai dura. Se speră ca anul acesta să se obțină toate aprobările legale necesare din partea statului român, și nu sunt deloc puține. După aceea, va dura doi ani pentru ca proiectul să devină funcțional. Aceasta implică săparea sondelor de dezvoltare, construirea platformei offshore, montarea conductelor și construcția stației de tratare a gazelor. Abia prin 2019 putem spera la primele bule de gaz care să intre în consumul românesc sau să fie vândute în afară, și abia din 2020 ne putem aștepta la cantități mari. Menționez aici că încă nu este clar care va fi sistemul de redevențe.

Nu cunosc firma lui Gabriel Valentin Comănescu. O căutare pe Google mi-a relevat o serie de informații care țin mai mult de lumea business, creionând un multimilionar discret, ce investește în forări și are contracte cu Nigeria sau Egiptul. Tot numele lui Gabriel Comănescu se leagă de niște recente proteste pentru neplătirea salariilor către angajați (deși clipul video abia conținea o mână de oameni). Iar în Ziarul Financiar veți găsi și o scurtă biografie a omului de afaceri aflat în topul 100 al celor mai admirați CEO.

În concluzie, iată că marea stă să dea în clocot, și nu datorită căldurii de afară. Ca unică obiecție, iarăși o vom exploata pentru străini, noi primind doar o parte, sau cel puțin eu așa înțeleg. Zicala cu care am deschis articolul se încheie prin: noi cerșim din poartă-n poartă. Dar poate viitorul ne va aduce zile mai bune. Deocamdată, situația merită urmărită.