Ce faci când ți se defectează buldozerul

15.2.17  Ethos Plus
Pe net există deja o mulțime de magazine online pentru haine, bijuterii, cosmetice, chiar piese auto. Dar numărul lor scade drastic când vorbim de piese și mașini grele. Ce faci, de exemplu, dacă ai o firmă de construcții mai măricică sau o intreprindere, și ți se strică un utilaj? Îl duci la fier vechi? Îl trimiți în străinătate? Cumperi altul, nou? Ei bine, există și aici magazine și soluții autohtone, chiar dacă mai rare. Unul dintre puținii furnizori de piese utilaje constructii care activează la noi în țară este Rocatil.

bulzoder Catepillar

Rocatil (denumirea completă a firmei: ROCATIL Piese de Schimb S.R.L.) are sediul și birourile pe Drumul Binelui 1A, Sector 4, dar livrează piese în toată țara. Piesele și elementele de schimb pentru utilaje sunt potrivite următoarelor mărci: Caterpillar, Komatsu, Volvo, Lebherr, CNH. E posibil să găsească și piese pentru altă marcă de utilaj, dacă îi sunați. Piesele de schimb și subansamblele Rocatil respectă specificațiile fabricantului original și sunt livrate sub garanție.

Pentru că nu mă pricep la construcții, m-am uitat pe site sumar, să văd cam ce conține. Sunt foarte multe categorii, de la piese de schimb pentru utilaje, cuie pentru ciocane hidraulice, atasamente demolare, cale de rulare, lame de uzură și până la filtre și uleiuri. Practic, dacă aveți un utilaj mare, o mașină grea, ceva pe șine, un ciocan hidraulic, un escavator, veți găsi aici elemente, piese și subansamble pentru cele mai populare mărci, astfel încât să vi-l puteți repara profesionist, în situația în care se strică. Ceea ce e mișto.

Îmi aduc aminte vag de un film de pe vremea lui Ceaușescu, care începea cu echipajul unui submarin făcând tot felul de teste. Testele respective au dus la defectarea unei elice. Așa că românii au trebuit să cumpere o nouă elice, de la japonezi, că ei le fabricau. Japonezii i-au tot amânat, că blabla, și cam ăsta a fost subiectul filmului, cum încercau ei să facă rost de elice. Până la urmă s-au decis s-o construiască singuri, ceea ce au și făcut, iar când a venit în sfârșit elicea niponă, au refuzat-o. Bine, filmul era comunist, proslăvea epoca de aur și muncitorul român. Și era o ficțiune, că astăzi, unde există în România distribuitori de utilaje și piese pentru mașini mari? Ei, uite că există și azi, Rocatil.

Nu e ficțiune, e un magazin „cu greutate”. Și, chiar dacă buldozerul Catepillar din imagine e luat de pe o sursă de imagini de stoc, marca respectivă se regăsește și în brandurile listate pe rocatil.ro, alături de multe altele.