Cât costă niște anvelope de camion

31.1.17  Ethos Plus
Am avut, în cadrul firmei unde am lucrat acum câțiva ani, niște colegi care erau șoferi pe mașini mari; făceau distribuție în județul meu. Nu prea le convenea salariul, mai tot timpul se plângeau, deși programul era relativ lejer. Și mi-am dat seama că am și un fost coleg de generală care și-a cumpărat o basculă și e pe cont propriu. Băiatul s-a descurcat destul de bine, și-a făcut una-alta, și-a ridicat o casă. Dar, bineînțeles, toate cheltuielile sunt ale lui. I se sparge o roată sau are nevoie de cauciucuri camion de iarnă? Trebuie să scoată banii. Taxa de asigurare? Trebuie s-o plătească el. Și așa mai departe.

camion vechi

Eu nu sunt șofer, dar îmi pun întrebarea: ce cheltuieli implică să-ți cumperi tu un camion? Și când zic cheltuieli, mă gândesc mai ales la întreținerea mașinii. De exemplu, să revenim la subiectul anvelope de camion. La o mașină mică găsești anvelope ieftine, dar cât costă anvelopele de camion? Pentru răspuns, putem lua etalon site-ul premiumanvelope.ro, spre care am pus link mai sus. Cele mai ieftine cauciucuri pentru camion încep, pe acest site, de la 565 de lei. E adevărat, sunt 40 de modele, așa că dacă vrei calitate superioară, poți opta pentru niște anvelope de camion la 1000 sau chiar 2000 de lei, no problem. Dar cele mai ieftine sunt 565 de lei.

Este un preț exagerat? Nu cred. În primul rând, magazinul respectiv se ocupă numai cu anvelope. Practic, de pe el poți cumpăra, pe lângă anvelope de camion, și anvelope de iarnă sau de vară pentru mașini mici, anvelope 4x4, de stivuitor, industriale și agricole. Fiind axați doar pe așa ceva, ne putem aștepta să găsim prețuri mai bune și calitate sporită, precum și o gamă bogată de cauciucuri pentru camion, adică ce ne interesează pe noi. În al doilea rând, e de așteptat ca prețul lor să fie ridicat, deoarece ele suportă o greutate mult mai mare decât cauciucurile unei mașini mici. Colegii mei șoferi, deși transportau sucuri și dulciuri, ieșeau uneori pe poartă cu peste 9 tone. În al treilea rând, am dat o căutate pe alte site-uri, și am găsit prețuri comparative. De exemplu, pe OLX am găsit anvelope second hand la 450 de lei, la 900 de lei etc.

Așadar, dacă ai un camion sau un tir, numai anvelopele te costă, în total, câteva mii de lei. Asigurarea este iarăși scumpă, ca să nu mai vorbesc de piese și de faptul că nu orice atelier auto îți repară mașina. Pe când dacă ești angajat la o firmă și dacă se strică mașina, e treaba patronului, nu a ta. Așa că până la urmă, e cu dus și cu întors în ambele cazuri. Avantaje și dezavantaje. Pe de altă parte, dacă nu riști, vei fi tot timpul la cheremul patronului. Iar dacă riști, cel puțin știi că acum au apărut o mulțime de site-uri online care îți aduc produsul la ușă, așa că, dacă de exemplu rămâi în pană, ai de unde să-ți comanzi anvelope noi.