Ce nu știai despre fațetele dentare

24.11.16  Ethos Plus
Cu toții știm că la dentist mergem să ne plombăm dinții sau să ne extragem măselele prea stricate, care nu se mai pot salva. Dar puțini dintre noi știm că tratamentele stomatologice pot să aibă și un puternic rol estetic și corector, medicul stomatolog venindu-ne în ajutor și în situațiile în care natura ne-a dotat cu niște dinți mai puțin aspectuoși sau care ne creează probleme la masticație. În rândurile de mai jos o să vorbesc despre fațete dentare și rolul lor în estetica gurii. Informațiile prezentate aici sunt preluate în mare parte de pe site-ul clinicii Citydent (vezi linkul următor).

interventie stomatologica

Dacă ne-am născut cu așa-numita strungăreață, adică cu un spațiu mare între primii doi partea de sus-față, respectiv incisivii, spațiu care arată destul de inestetic încât uneori poate să ne complexeze sau să ne facă să nu mai zâmbim larg, merită să știm că există posibilitatea de a elimina acest defect, optând pentru o intervenție cu fațete dentare. Aceiași dinți perfecți folosind fațete dentare îi putem obține și în situații mai complicate, în cazul unor anomalii ale danturii, cum ar fi: dinți nanici, fracturați sau scurți, dinți rotați sau care prezintă anumite distrofii, dinți cu diverse probleme de discromie - adică de culoare - și în cazul cărora procedeul normal de albire nu funcționează etc.

Spre deosebire de coroane, fațetele dentare, ne spun cei de la Citydent, sunt mai puțin invazive pentru că acoperă doar parțial dintele. În plus, sunt bio-compatibile cu dantura noastră, au o durată de viață foarte mare (citim chiar că acestea nu se uzează în timp și nu se decolorează prin contactul cu diferite băuturi și alimente), se igienizează ușor și păstrează dintele vital. Strălucirea normală a unui dinte sănătos are loc printr-un fenomen numit translucență: lumina ajunsă pe suprafața dintelui nu este reflectată direct de smalț, ci pătrunde puțin în interiorul acestuia, până la nivelul dentinei, care este mai opacă. Abia aici lumia se reflectă înapoi și dă acel luciu specific smalțului sănătos. Niște fațete dentare de calitate, ceramice, emulează acest fenomen prin compoziția lor, permițând luminii să pătrundă prin ele și fiind astfel un înlocuitor foarte bun pentru smalțul deteriorat al suprafeței dinților, mai ales când este vorba de partea lor exterioară, care se vede când râdem sau zâmbim.

Zi de zi vedem la televizor actori care zâmbesc cât îi ține gura, punându-și în evidență dinții lor albi și frumoși. Până acum eu personal aveam impresia că acești actori au cu toții dinți naturali. Totuși, în ultimul timp am început să mă întreb câți dintre ei sunt într-adevăr naturali și câți sunt minuni ale medicinii moderne, și nu doar în direcția fațetelor dentare.