Paturi clasice sau saltele?

26.11.16  Ethos Plus
Cu toții suntem obișnuiți cu paturile clasice, fără saltele, pe care le avem de la părinții sau bunicii noștri. Cu toate acestea, dacă veți intra pe diverse site-uri de mobilă, cum este kalenda.ro, veți găsi în multe cazuri câte o pagină separată cu zeci de saltele dintre cele mai variate: saltele ieftine și scumpe, saltele pat cu spumă memory sau poliuretanică, saltele ortopedice sau saltele ieftine de pat, cu arcuri. Dintre atâtea opțiuni (15 modele pe pagina din link), cum să știi ce să alegi sau dacă să le cumperi pe acestea în defavoarea unui pat tradițional?

saltea super-elastica

Răspunsul la întrebarea de mai sus ne este furnizat de shopghid.ro, într-un articol despre cum alegi cea mai bună saltea. Articol din care aflăm, în introducere, că moda paturilor clasice, dintr-o bucată, a cam trecut. Recamierele voluminoase rămase moștenire de la bunici și paturile matrimoniale mari, primite ca zestre, sunt mai nou înlocuite cu paturi formate dintr-un cadru de lemn sau de metal, dotat cu o saltea detașabilă. Dacă ne gândim puțin, are sens: partea cea mai uzată a patului este exact cea pe care ne așezăm, și nu cadrul, așadar aceasta se va strica cel mai repede. În cazul unui pat vechi, dintr-o bucată, va trebui să-l înlocuim cu totul, în timp ce la un pat modern vom schimba doar salteaua, rezultând costuri mai mici de întreținere. Niște saltele ieftine sunt totodată și mai ușor de transportat și pot fi așezate și direct pe parchet, dacă o anumită situație specială o cere. Deci, o mulțime de avantaje.

Cât privește tipul saltelelor existente pe piață, acestea vin cu tot felul de forme, mărimi și caracteristici. O saltea cu arcuri poate fi întoarsă la nevoie și pe partea cealaltă, iar acest lucru îi mărește mult durata de viață. De asemenea, arcurile permit o aerisire mai bună a materialului și sunt ceva mai dure, având astfel efect ortopedic și fiind utile celor care prezintă dureri de spate. Pe de altă parte, o saltea cu spumă se mulează mult mai bine pe forma corpului celui care stă pe ea, fiind din acest motiv în multe cazuri alegerea nr. 1 a cuplurilor, pentru că partenerul tău de somn nu va fi deranjat de poziția, greutatea sau mișcările tale în timpul nopții, aflăm de pe shopghid.

Pe Kalenda, cea mai ieftină saltea de pat costă 235 de lei și este din spumă cu memorie (memory foam). Husa ei este tratată împotriva bacteriilor și acarienilor iar suprafața ei este îmbunătățită cu aloe pentru cei cu pielea mai sensibilă. Salteaua are 4 benzi elastice la fiecare colț, pentru o așezare mai elastică și mai sigură. Iar acesta este, după cum am precizat, cel mai ieftin articol din gama saltelelor pentru pat de pe acest site. Iată așadar că somnul în condiții moderne, igienice și chiar ortopedice a devenit treptat accesibil tuturor, mai mult, putem beneficia de el plasând o simplă comandă online.

Voi ce paturi aveți acasă?