Unde mai poţi învăţa azi o meserie

23.9.15  Ethos Plus
Dragilor, după o pauză nu foarte lungă dar simţitoare, auto-adjudecată pe principiul pauzele lungi şi dese - cheia marilor succese, astări reiau scrisul pe blog. Pentru că râdem, glumim, dar dacă vrei să faci ceva cu blogul, trebuie să-l tratezi cu aceeaşi seriozitate cu care tratezi un job. Şi dacă tot vorbim de joburi, în acest articol o să vă prezint un site unde puteţi urma, de exemplu, un curs de electrician autorizat, în caz că vă interesează.

meseriaş

De ce v-ar interesa? Să încep prin a-mi aduce aminte de o zicală mai veche, cam de pe vremea lui Ceauşescu: Ai carte, ai parte. Poate multora o să vi se pară surprinzător, dar pe vremea părinţilor noştri, cu toate bubele socialismului multilateral dezvoltat, cu toată îngrădirea libertăţii de exprimare, nu exista şomaj. Făceai o şcoală, te angajai în domeniul respectiv. Nu existau patroni, toate locurile de muncă erau la stat, care se îngrijea să îţi dea unul, numai cine nu voia efectiv să muncească nu muncea. De atunci însă lucrurile s-au schimbat, şi nu într-o direcţie pozitivă.

Astăzi facultăţile produc absolvenţi pe bandă rulantă, ba chiar mai nou acceptă pe băncile lor studenţi ce nu şi-au luat bacul. Deţinerea unei licenţe devine tot mai puţin relevantă pentru abilităţile tale de a te descurca într-un anumit domeniu. De cealaltă parte, companiile nu mai sunt de stat ci private, şi doresc angajaţi competitivi, serioşi, pe care să se poată baza. În condiţiile în care la un interviu organizat de o astfel de societate privată se prezintă un număr semnificativ de candidaţi ce posedă diplome înalte dar nu sunt în stare să conjuge nişte verbe uzuale din limba română, asta ca să nu le spun agramaţi, ce garanţii îţi mai poate oferi obţinerea unei astfel de diplome înalte?

O posibilă soluţie, în opinia mea, vine pe filiera unei alte zicale, tot de la părinţii noştri citire: Meseria este brăţara de aur. Doar că aceste cuvinte nu şi-au pierdut înţelesul cu trecerea timpului. Dimpotrivă, din ce în ce mai mulţi tineri s-au lăsat atraşi de mirajul terminării unei facultăţi şi au abandonat chemarea proprie, care poate îi îndemna să se facă dulgheri, sau tâmplari, sau veterinari, sau instalatori, meserii cu care astăzi se câştigă mai mult decât din postul de operator PC sau de secretară. Meserii care, însă, sunt tot mai ignorate.

electrician

Indiferent că vă aflaţi la vârsta adolescenţei sau doriţi să vă recalificaţi, există locuri unde puteţi deprinde o meserie şi obţine o diplomă pentru ea. Un astfel de loc este Centrul de Pregătire Profesională Alexander's, centru ce organizează mai multe cursuri autorizate, în cele mai variate domenii: sănătate, construcţii, înfrumuseţare etc. Cu o vechime de 15 ani, CPP Alexander's se mândreşte cu cei peste 20000 de absolvenţi fericiţi, care au obţinut diplome recunoscute atât pe plan naţional cât şi la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de diplome, eu vă spun că pentru un potenţial client, esenţiale vor fi seriozitatea şi priceperea dvs în domeniul în care lucraţi.

Pentru cei care au chemare spre aşa ceva, cu echivalentul aproximativ al unui salariu minim pe economie puteţi învăţa o meserie care să vă scoată din impas. Şi, bineînţeles, n-o să mai aveţi nevoie de alţii atunci când vi se defectează instalaţia electrică, sau uşa, sau robinetul, sau nevasta, după caz...